Linkovi

Problemi bankarskog sektora u pogođenim područjima


New York Times donosi izvješće o problemima s kojima se sučeljavaju banke i njihovi klijenti u New Orleasnu i drugim pogođenim područjima. U razdoblju koje sad neki jednostavno zovu "prije uragana", uposlenici Liberty Banke i Trust Company sjedili bi za potpuno novim kompjuterima u svojoj šestokatnoj staklenoj zgradi u istočnom New Orleansu. Sad je glavno sjedište ove banke – koja operira s oko 350 milijuna dolara – sumorna kuća od cigle kojoj nedostaje dio limenog krova.

Dva bankovna službenika sjede na stolcima iza stola na rasklapanje i predstavljaju kreditni odjel za 13 poslovnica ove banke. Za stolom iza njih sjedi službenik koji predstavlja odjel za osiguranje. Sad Liberty banka ima i ispravne telefone, koje je instalirala telefonska kompanija 10 dana nakon Katrine, tako da mušterije mogu nazvati i pitati kad će se ukinuti ograničenje od 100 dolara za podizanje gotovine s bankomata. Ova je banka jedna od najvećih banaka čiji su vlasnici Amerikanci afričkog podrijetla i dugo je smatrana uspješnim poslovnim primjerom - domaća ustanova u jednom američkom gradu s većinskim crnačkim stanovništvom. Poslovnice ove banke bile su najčešće upravo u dijelovima grada koji su najteže pogođeni Katrinom – piše New York Times.

Ipak s oko 40 milijuna dolara u vrijednosnim papirima, ovu banku ne muči pitanje likvidnosti, već praktični problemi – kako osigurati smještaj za svoje raseljene uposlenike i kako manju mrežu bankomata ponovno učiniti dijelom cijelog bankarskog sustava.

Christian Science Monitor donosi napis o svemirskoj letjelici koja bi nakon 25 godina uporabe trebala zamijeniti svemirske raketoplane. Nakon 25 godina spektakularnih uspjeha i tragičnih nesreća u korištenju letjelice s krilima, američka svemirska agencija NASA opredijelila se za već iskušano - postavite kapsulu na vrh rakete, ukrcajte ljude i teret i lansirajte. Plan koji je ova agencija objavila jučer poziva na lansiranje budućih svemirskih letjelica na isti način koji je uspješno korišten u programu Apollo tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, međutim od space shuttlea preuzima koncept ponovnog korištenja.

Nova letjelica bila bi kozmički ekvivalent mini kombiju iz predgrađa – "vozilo za istraživačku posadu", u kojem bi se moglo prevesti 6 osoba do međunarodne svemirske postaje i četiri osobe do mjeseca ili otprilike 3 i pol tone tereta, a na zemlju bi se spuštala uz pomoć padobrana – piše današnji Christian Science Monitor. Dugoročno ova bi letjelica trebala biti u stanju putovati i na Mars.

XS
SM
MD
LG