Linkovi

Pekinški sporazum - ključni korak za okončanju Hladnog rata između dviju Koreja?


Viši južnokorejski dužnosnici ocjenjuju priopćenje Sjeverne Koreje o obustavi programa nuklearnog naoružanja - pozitivnim korakom naprijed, ali analitičari diljem svijeta ne izražavaju preveliki optimizam postignutim. Oni priznaju da je sjevernokorejsko priopćenje spasilo diplomatski proces od kolapsa, ali da nije uklonilo glavnu smetnju u nuklearnom razoružavanju.

Kratki pljesak čuo se tijekom novinske konferencije u Seulu kao odgovor na neočekivanu vijest da su pregovarači na razgovorima o nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje, koji se održavaju u Pekingu, objavili priopćenje o zajedničkim načelima. Južnokorejski ministar Ujedinjenja Chung Dong-Young, ocijenio je to priopćenje kao temelj za “…mirovni ugovor…” na sjeveroistoku Azije:

Gospodin Chung kaže da je pekinško priopćenje ključni korak za okončanju Hladnog rata između dvije Koreje. Ovo priopćenje, naime, obvezuje Sjevernu Koreju da u načelu prekine svoje nuklearne programe, te da obnovi poštivanje Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog naoružanja, na temelju formule “…učinak za učinak, obveza za obvezu…” što je, zapravo, ublažavanje američkog zahtijeva da se Sjeverna Koreja “…u potpunosti, uz provjeru i neopozivo…” razoruža, prije nego dobije za to ikakvu kompenzaciju.

Ovo je priopćenje postignuto u četvrtom krugu razgovora u kojima, osim dviju Koreja, sudjeluju i predstavnici Sjedinjenih Država, Kine, Rusije i Japana i sve do samog postizanja sporazuma izgledalo je da će se i ova runda pregovora okončati neuspjehom. Priopćenje, isto tako, predstavlja i širok pregled ciljeva o kojima tek treba pregovarati, s početkom u studenom.

Peter Beck je direktor odjela Međunarodne skupine za krize za sjeveroistočnu Aziju i kaže da nejasnosti iz ovog priopćenja reflektiraju mlaku obvezu prema daljim diplomatskim naporima dvije glavne suprotstavljene strane u pregovorima: Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država. "Bolje je razgovarati nego ne razgovarati, ali nijedna strana nije spremna za preokret ili za prekid".

Da se podsjetimo - Sjeverna Koreja je rekla da posjeduje nuklearno oružje te da će napraviti još više, unatoč nekoliko ranijih obećanja da neće razvijati taj program. U drugom dijelu 2002.godine, nakon što su Sjedinjene Države, izjavile da je Sjeverna Koreja priznala da ima tajni program nuklearnog naoružanja, iz te su zemlje izbačeni inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju. Nakon toga je Sjeverna Koreja postala prva zemlja koja se povukla iz Sporazuma o zabrani nuklearne proliferacije.

Kim Taewoo, analitičar na korejskom Institutu za obranu, u Seulu, kaže da priopćenje ne ide dovoljno daleko u specificiranju kada će i koje će korake Sjeverna Koreja poduzeti. "Ne možemo reći da je ovo preokret sve dok Sjeverna Koreja ne kaže kada će se točno vratiti u Sporazum o zabrani proliferacije nuklearnog oružja te kada će dopustiti nenajavljene inspekcije".

Bez konkretnih datuma o ispunjavanju obveza iz priopćenja , kaže gospodin Kim, Pyongjang može odbiti rastavljanje svog nuklearnog oružja sve dok se neki njihovi zahtjevi ne ispune. "Sjeverna Koreja može insistirati na pregovorima sa Sjedinjenim Državama oko mirovnog režima na poluotoku ili oko normalizacije odnosa s Japanom, prije nego učini ono što treba učiniti".

Robert Broadfoot, iz jedne političke i ekonomske konzultantske tvrtke iz Hong Konga, slaže se da problemi mogu ležati u detaljima tko ima pravo pristupa nuklearnim postrojenjima Sjeverne Koreje i kada. "Ne mislim da ćemo vidjeti da će u roku od mjesec dana ili iznenada Sjeverna Koreja biti pretrpana sa stranim inspektorskim ekipama. Mislim da se još treba raditi na mnogo specifičnih logističkih problema".

Peter Beck, iz Međunarodne skupine za krize, kaže da Pekinško priopćenje ostavlja po strani za međunarodno financiranje za civilni nuklearni program, te predviđa da će to pitanje ponovno doći na dnevni red tek za nekoliko godina. "Kad Sjeverna Koreja ispuni sve svoje obveze i pokaže da ostaje u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, tada će biti potpuno prihvatljivo ponovno razgovarati o miroljubivom korištenju nuklearne energije".

Stručnjak za Sjevernu Koreju sa seulskog sveučilišta, profesor Nam Woo-sook, priznaje da novo priopćenje nije rezultiralo specifičnim datumima, ali voljan je Sjevernoj Koreji odati nesumnjivo priznanje.

Profesor Nam vjeruje da će se Sjeverna Koreja vrlo brzo vratiti u Sporazum o neširenju nuklearnog oružja te prihvatiti međunarodne promatrače, ukoliko Sjedinjene Države i američki partneri osiguraju godišnju pomoć od pola milijuna tona takozvane teške nafte, koja se koristi za pokretanje velikih turbina i generatora, kao što je to bilo u sporazumu iz 1994.godine. Ta je pomoć, inače, bila zaustavljena u 2002-godini. Prema novom sporazumu iz Pekinga Južna Koreja bi trebala snabdijevati svog siromašnog sjevernog susjeda s velikom količinom električne energije u idućih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG