Linkovi

Poremećaj deficita pažnje je po učestalosti, nakon depresije, drugi psihološki problem odraslih Amerikanaca


Gotovo 3 milijuna djece u Sjedinjenim Američkim Državama liječe se od poremećaja deficita pažnje (na engleskom - Attention Deficit Disorder ili ADD). Ali bolest ne pogađa samo maloljetne osobe - 4,4 posto odraslog stanovništva SAD-a boluje od istog ili ADD-u sličnog poremećaja. Poremećaj deficita pažnje je po učestalosti, nakon depresije, drugi psihološki problem odraslih Amerikanaca. Dopisnik Glasa Amerike javlja da bi najnoviji proizvod na tržištu video igara mogao biti od pomoći ovim bolesnicima.

Medicinska su istraživanja pokazala da gledanje televizije i igranje video igara doprinosi porastu učestalosti poremećaja deficita pažnje u djece. Doktor Stephen Hinshaw sa kalifornijskog sveučilišta Berkeley se bavi istraživanjima djece sa hiperaktivnim poremećajem deficita pažnje. "Moderni se komunikacijski mediji služe brzom izmjenom informacija i to u velikom broju slučajeva opterećuje mozak u razvoju".

Kompanija 'Unique Logic and Technology' plasirala je na tržište video igru pod nazivom 'Igraj se s pažnjom' tvrdeći da igra pomaže mozgu da nauči kako se koncentrirati. Važan dio opreme je šljem sa senzorima koji su u stanju pratiti da li je igrač koncentriran i da li obraća dovoljnu pažnju igri. Prikupljenu informaciju program igre koristi za razvijanje osjećaja kako to izgleda kad je mozak dostatno usredotočen na jednu stvar i na taj način razvija i ojačava osjećaj koncentracije.

Video se igra trenutačno prodaje za $1795 i prema iskazu Pat Faulknera, bivšeg direktora škole, vrijedna je tih novaca. "Smatram da je 'Igraj se s pažnjom' video igra vrijedna novca i truda koji je uložen jer je u mogućnosti promijeniti kvalitetu života djece. Djeca koja nauče kako sudjelovati u nastavi moći će usvajati nova znanja i time promijeniti svoj život".

Pedagozi tvrde da se igra mora koristiti 8 do 12 mjeseci da bi se postigao stalni učinak.

XS
SM
MD
LG