Linkovi

Embrijske matične stanice liječe životinju druge vrste


Francuski znanstvenici uspješno su liječili ovce oboljele od zatajenja srca pomoću embrijskih matičnih stanica miša. Njihovo istraživanje moglo bi imati značajne implikacije za ljude oboljele od srčanih bolesti.

Zatajenje srca po život je opasno stanje koje se već dugo godina vidi u razvijenim zemljama, a, u novije doba, postaje sve učestalije i u zemljama u razvoju. Izaziva ga oštećenje srčanog mišića nastalo infarktom. Zbog oštećenog mišića, srce treba raditi sve jače da bi uspjelo potjerati krv kroz tijelo. Za zatajenje srca ima vrlo malo lijekova; uglavnom se preporuča potpuna promjena načina života, ili, u najgorem slučaju, kirurški zahvat.

Sada su, u eksperimentu za koji se nadaju da će na koncu rezultirati primjenom kod ljudi, francuski znanstvenici uspjeli popraviti oboljela srca ovaca pomoću embrijskih matičnih stanica miša. Matične stanice su omnipotentne stanice, koje se mogu razviti u bilo koju vrstu stanica u tijelu, a jedan od najvećih izvora matičnih stanica su ljudski embriji.

Koristeći u pokusu 18 ovaca sa zatajenjem srca, znanstvenici su polovini dali lažni pripravak, takozvani placebo, a drugoj polovini su dane matične stanice iz mišjih embrija. Mjesec dana nakon usađivanja matičnih stanica, uočeno je da se rad srca pogoršao za 10 posto kod ovaca koje su primile 'prazan' pripravak, dok se kod onih koje su primile matične stanice poboljšao za 6 posto.

Drugi značajni nalaz: polovina ovaca kod kojih se stanje poboljšalo nije primala nikakve imunosupresivne lijekove. Takvi su lijekovi uobičajena terapija kod transplantacija, koja sprečava odbacivanje usađenog tkiva ili organa. No, oni donose i čitav niz neželjenih popratnih pojava.

Francuski znanstvenici su već počeli istraživanje u kojemu ljudske embrijske matične stanice koriste za popravak oboljelih srca babuna, koji su, kao i ljudi, primati.

Izvješće o terapiji ovčjih srca pomoću mišjih embrijskih matičnih stanica objavljeno je u najnovijem broju časopisa "Lancet".

XS
SM
MD
LG