Linkovi

Film tjedna: 'Just Like Heaven'


Povučeni David unajmljuje krasan stan u San Franciscu, nadajući se da će u osami preboliti nedavnu smrt supruge. No, pokaže se da je teško posvetiti se svom bolu kada, na svoju nevjericu, otkriva da dijeli stan s eteričnim sustanarom: duhom bivše stanarke.

Njegov je stan do prije par tjedana bio dom ambiciozne mlade liječnice Elizabeth, koja je stradala u automobilskoj nesreći. Sada se ona – točnije, njezin duh – pojavljuje u svom bivšem domu, a jedina osoba koja ju vidi je David, premda se on, u nadi da će riješiti problem, obraća za pomoć kome god može, od svećenika do vidovnjaka. Reese Witherspoon tumači ulogu Elizabeth, koju doživljava, kako kaže, kao lik komičnih ljubavnih filmova iz ranijih generacija.

"Kao i tada, postoji isprva antagonistički odnos muškog i ženskog lika, koji se bore protiv rastućih osjećaja naklonosti. Na koncu, i protiv svoje volje, oni se zaljubljuju. Uz to, postoje – barem po meni – elementi filma "It's a Wonderful Life", gdje se može osmotriti vlastiti život iz daleka i postaviti si pitanje 'što bih učinio da mogu to ponovno proživjeti'. Meni se takva ideja jako svidjela."

Mark Ruffalo tumači lik Davida, što je za njega potpuno drugačija uloga od onih u kojima se proslavio, poput drame "We Don't Live Here Anymore", ili neobične komedije "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Ruffalo kaže da je ljubavna komedija mnogo zahtjevniji žanr nego što izgleda na prvi pogled.

"Vjerujem da je ljubavna komedija puna opasnosti koje vrebaju i na glumce i na čitav film. Vrlo rijetko je to bilo sjajan ljubavni film ili samo sjajna komedija, tako da sam si mislio da bismo ovaj puta mogli probati izvesti to tako da bude malo jednog, malo drugog: jako smiješni elementi komedije, ali i duboka ljubavna drama."

Redatelj Mark Waters prošle je godine imao hit film za tinejđersku publiku, "Mean Girls", ali, kako kaže, "Just Like Heaven" je mnogo bliži njegovoj komediji iz 2003. – "Freaky Friday", još jednoj priči koja se temelji na gotovo nevjerojatnoj premisi. U tom slučaju radilo se promjeni identiteta između majke i kćeri, no, u oba slučaja, kaže Waters, pravi je izazov bio učiniti film vjerodostojnim.

"Premda imate ovakvu fantastičnu pretpostavku s kojom počinjete, ukoliko sve ostalo radite iznimno vjerno, onda čitav uradak izgleda potpuno vjerodostojno. I mi smo se toga i držali: nevjerojatna stvar je da je ona duh, koji se nalazi u tom stanu; sve ostalo je najnormalnije kao što se i događa u životu. Publika onda može pratiti zaplet i u njega se potpuno uživiti."

U filmu "Just Like Heaven" pojavljuje se Jon Heder – zvijezda filma "Napoleon Dynamite" – u sjajnoj interpretaciji medija koji prima poruke duhova. Glazbu za film je skladao Rolfe Kent.

XS
SM
MD
LG