Linkovi

Bush i Putin ne žele Iran s nuklearnim oružjem


Predsjednik Bush je izjavio kako je uvjeren da će Iran biti prijavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za uvođenje mogućih sankcija, ukoliko ne bude poštovao sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti. Američki predsjednik ovo je izjavio nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Bush i predsjednik Putin obojica rekli su kako ne žele da Iran razvije nuklearno oružje. A kako to učiniti izgleda da je ono oko čega se dvojica čelnika ne slažu. Predsjednik Bush želi da Iran bude prijavljen Vijeću sigurnosti za moguće uvođenje ekonomskih sankcija nakon što je Teheran nastavio aktivnosti na obogaćivanju urana. Američki diplomati pri svjetskoj organizaciji pokušavaju uvjeriti saveznike da podrže američki plan o sankcijama.

Predsjednik Bush vjeruje da će do toga i doći. "Uvjeren sam da će se svijet pobrinuti da Iran iziđe pred Vijeće sigurnosti, ne bude li poštovao sklopljene sporazume. A kad do toga dođe, to je onda pitanje diplomacije".

U zajedničkom pojavljivanju pred novinarima s Vladimirom Putinom nakon razgovora u Bijeloj kući, američki je predsjednik rekao da se obojica slažu da je potrebno Iranu onemogućiti posjedovanje nuklearnog oružja. "Slažemo se da Iranci ne smiju imati nuklearno oružje. Važno je da se razumije ako dijelite isti cilj s nekim, znači da dok djelujete diplomatski radite na ostvarivanju tog cilja".

Govoreći putem prevoditelja, predsjednik Putin je rekao kako se Rusija suprotstavlja tome da Iran postane nuklearna sila i nastavit će s takvim protivljenjem u budućnosti bez obzira na okolnosti. "Naš je stav vrlo jasan i razumljiv. Podržavamo u potpunosti sve sporazume o neproliferaciji, u što je između ostalim uključen i Iran, i u tom smo smislu uvijek bili otvoreni sa svojim partnerima, potpuno transparentni".

Međutim, predsjednik Putin nije išao do kraja i podržao poziv Washingtona za sankcijama. Dok predsjednik Bush tvrdi da vjeruje kako Iran tajno razvija program nuklearnog oružja, predsjednik Putin ponavlja da mu je poručeno iz Teherana kako Iran nema ambicija za nuklearnim oružjem i da je zainteresiran jedino za mirnodopsku uporabu nuklearne energije. Rusija inače pomaže Iranu u razvoju industrije nuklearne energije.

Kad se sljedeći tjedan održi sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju može biti izglasano da se iranski slučaj iznese pred Vijeće sigurnosti. Međutim, čak i u tom slučaju, Rusija može kao stalna članica vetom blokirati sankcije. Kina može učiniti isto, a Bijela kuća je priopćila kako predsjednik nije uspio dobiti nikakvo obećanje od kineskog predsjednika Hu Jintaoa tijekom zajedničkih razgovora u srijedu.

XS
SM
MD
LG