Linkovi

Danas završava trodnevni summit Ujedinjenih naroda


Svjetski čelnici danas dovršavaju trodnevni summit u Ujedinjenim narodima. Na kraju skupa bit će usvojena deklaracija o ciljevima reforme svjetske organizacije i suzbijanja siromaštva. U jučerašnjim govorima brojni su čelnici pozvali na reformu Ujedinjenih naroda te se založili da ta organizacija preuzme ključnu ulogu u borbi protiv terorizma. Kineski predsjednik Hu Jintao i ruski čelnik Vladimir Putin vjeruju da bi svjetska organizacija trebala imati središnju ulogu u borbi protiv terorizma. Irački predsjednik Jalal Talabani rekao je da su demokracija i sloboda neophodne za globalni ekonomski razvitak.

čelnik je, također, pozvao na pomoć svjetskih čelnika kako bi se svladali teroristi u njegovoj zemlji. Talabi je rekao da se Irak suočava s brutoalnom kampanjom terora u kojoj militanti ubijaju stotine Iračana i uništavaju zemlju. U nizu eksplozija u Iraku jučer su ubijene 24, a u srijedu 150 osoba.

Predsjednik Bosne i Hercegovine Ivo Jović rekao je da su narodi njegove zemlje spremni na preuzimanje kontrole nad zemljom od Ujedinjenih naroda. U govoru Glavnoj skupštini Jović je rekao da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji nefunkcionirajuća struktrura koja je narodima te zemlje ostavljena nakon potpisivanja Daytonskih sporazuma 1995. godine.

Ministar vanjskh poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, pozvao je Ujedinjene naroda da zajamče prava svom ne-albanskom stanovništvu na Kosovu. U govoru pred Glavnom skupštinom Drašković je ustvrdio da se u ovom trenutku prava nijednog naroda ne krše toliko koliko prava kosovskih Srba.

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez okomio se u svom govoru na Sjedinjene Države kazavši da bi Ujedinjeni narodi trebali otići iz New Yorka zbog rata u Iraku. Chavez je izrekao i druge optužbe na račun Washingtona. Čelnik Venecuele opetovano optužuje Sjedinjene Države da pokušavaju zbaciti njegovu vladu. Takvu tvrdnju američka administracija negira.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton okupio je svjetske čelnike, aktiviste i akademike u New Yorku na konferenciji posvećenoj siromaštvu u svijetu, globalnom zatopljavanju i ratovima. Cilj trodnevne Clintonove globalne inicijative jest dobijanje konkretnih obećanja da će se nešto učiniti po navedenim pitanjima, a ne samo govoriti.

XS
SM
MD
LG