Linkovi

SAD nedostaje ključna podrška glede politike prema Iranu


Washington Post donosi tekst o tome kako Sjedinjene Države nemaju dostatnu podršku za svoju politiku prema iranskom nuklearnom programu. Unatoč intenzivnog lobiranja na najvišoj razini, administracija predsjednika Busha nije uspjela uvjeriti tri ključne zemlje da podrže Sjedinjene Države u vršenju pritisaka na Iran da odustane od osjetljivog pitanja svog nuklearnog programa – obogaćivanja urana, priopćili su diplomati. Rusija, Kina i Indija odbile su što javno što privatno američki zahtjev da pomognu u prijavljivanju iranskog slučaja Vijeću sigurnosti, koje ima ovlasti da uvede ekonomske sankcije ili embargo na izvoz nafte.

Administracija ima nevoljku podršku Europske unije po prvi put u više od dvije godine, međutim, to neće biti dovoljno – piše današnji Washington Post. Bez podrške jedne od spomenutih tri zemlje, američki su dužnosnici nagovijestili da se pripremaju da zasad odustanu od zahtjeva da se slučaj iznese pred Vijeće sigurnosti. Novoizabrani iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad ima malo iskustva na polju vanjske politike, međutim, rekao je jučer novinarima kako namjerava iznijeti u svom obraćanju sutra planove da se nadiđe ova kriza. Dodao je da iranski ciljevi miroljubivi – citira predsjednika Ahmedinedžada Washington Post - te da "treba spriječiti svaku nepropisnu uporabu nuklearnih materijala".

Christian Science Monitor bavi se jednom "lakšom" temom – novim televizijskim serijama koje će se pojaviti na malim ekranima u Sjedinjenim Državama ove jeseni. Ako vam se sviđa seksi krimić u Kućanicama i onaj ludi polarni medvjed u u seriji Izgubljeni, pripremite se za seriju vanzemaljaca i čudovišta, ljubavnih priča i intriga bez presedana u popularnim medijima još od vremena kad je počelo emitiranje Zone sumraka – upozorava svoje čitatelje Christian Science Monitor.

Dva spomenuta velika hita televizijske mreže ABC dominiraju malim ekranima, bar što se gledanosti tiče. To je dovelo do toga da druge mreže drže "otvorena vrata" za najluđe ideje. Posljednjih godina televizijske drame bile su usredotočene na sređene istražitelje koji rješavaju svaki slučaj prije isteka punog sata. Međutim, ove TV sezone vraćaju se serije u nastavcima. Vodeće televizijske mreže prihvaćaju velike glumačke postave višestruke zaplete i napete epizode koje će tražiti strpljivost gledatelja od tjedna do tjedna. Tu je nova serija ABC-a Invazija o napadu vanzemaljaca tijekom uragana na Floridi. Televizijska mreža Fox emitirat će seriju Bijeg iz zatvora. CBS priprema serije Prag i Šaptanje duhovima. Tu je i nova serija čija se radnja odvija u središtu američkog Ministarstva obrane Pentagonu pod nazivom E-Ring – piše današnji Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG