Linkovi

Delfini, stradalnici od uragana Katrina, pronađeni u Meksičkom zaljevu


Osam delfina, koje je plimni val uragana Katrina odnio na pučinu iz njihovog akvarija u Gulfportu, u Mississippiju, pronađeni su kako plivaju zajedno u Meksičkom zaljevu. No, oni još uvijek nisu potpuno na sigurnom.

S obzirom da se radi o potpuno odomaćenim delfinima, stručnjaci se plaše da oni neće preživjeti u divljini, jer bi pokušaji da ih se uhvati i prebaci na sigurno mogli potrajati još neko vrijeme.

Moby Solangi, vlasnik i upravitelj Oceanarija u Gulfportu prebacio je koliko god je mogao od svojih 14 delfina u bazene hotela koji su bili na višem zemljištu od Oceanarija. Tri su se delfina našla u bazenu hotela Best Western, u Gulfportu, a tri u obližnjem Holiday Innu. No, osam ih je ostalo u svom bazenu koji je 'preživio sve uragane u zadnjih pola stoljeća, uključujući i Camille, pa čak i Katrinu', kako kaže Moby Solangi. No, ono što bazen nije preživio bio je 12-metarski plimni val koji je došao kratko nakon 'oka' uragana. Val je razbio bazen i otplavio osam delfina. Šest, koji su bili u hotelskim bazenima, u međuvremeno je prebačeno u jedan akvarij na Floridi.

Gotovo dva tjedna, osam nestalih delfina nisu bili viđeni. Na koncu, upravitelj akvarija je uspio namoliti vožnju u šerifovom helikopteru i, nakon samo pet minuta leta, svih je osam delfina viđeno kako zajedno plivaju u Meksičkom zaljevu. Sa čamcima, ka delfinima su se odmah otputili njihovi treneri donijevši im neophodnu hranu. Oni, naime, sami ne znaju loviti i, prema tome koliko su omršavili, ništa nisu ni jeli u dva tjedna lutanja. Sada, radosti i jednih i drugih nema kraja: treneri donose hranu i nekoliko puta dnevno i igraju se sa svojim štićenicima, istodobno planirajući njihovo sigurno prebacivanje na Floridu.

U spašavanju će pomoći i stručnjaci Nacionalne službe za oceane i atmosferu, kao i američka mornarica. I jedni i drugi, naime, imaju specijalizirane ekipe i opremu za spašavanje delfina.

XS
SM
MD
LG