Linkovi

Umro redatelj filma 'Moje pjesme, moji snovi'


Redatelj i producent filmova "Priča sa zapadne strane" i "Moje pjesme, moji snovi" Robert Wise umro je u 91. godini od zatajenja srca, u bolnici u Los Angelesu.

Holivudska karijera Roberta Wisea protezala se kroz sedam desetljeća. Kao najmlađi sin radnika u klaonici, u Indiani, došao je kao tinejđer u prijestolnicu filma, gdje mu je stariji brat bio knjigovođa u filmskoj kompaniji RKO. On mu je i našao prvi posao kao kurira u RKO-u.

Tridesetih godina već je bio tonski urednik na dva glazbena filma Freda Astairea i Ginger Rogers. Godine 1941, svoju vještinu 'sjeckanja' filmske trake dokazao je na filmu Orsona Wellesa "Građanin Kane". S Wellsom je ponovno radio i na filmu "Veličanstveni Ambersonovi".

Kao redatelj, Robert Wise je debitirao 1943, kultnim horror filmom "Prokletstvo ljudi mačaka". Tijekom karijere, režirao je različite žanrove, ali ostaje najpoznatiji po mjuziklima. Osvojio je Oskara, zajedno s Jeromom Robbinsom, za film "Priča sa zapadne strane", a potom još dva - kao redatelj i kao producent - za film "Moje pjesme, moji snovi". Posljednji veći film bio mu je "Star Trek: The Motion Picture", 1979. godine. Godine 1998. Američki institut za film nagradio ga je za životno djelo.

Ukupno, Robert Wise je režirao 39 filmova i bio nagrađen Oskarom četiri puta.

XS
SM
MD
LG