Linkovi

Velik dio američke pomoći Hrvatskoj bit će ukinut do listopada 2006.


Osamdeset-tri posto od ukupne pomoći američke vlade Hrvatskoj – takozvani program SEED – bit će ukinuto do kraja fiskalne 2006. godine, izjavio je u Washingtonu Drew Luten, pomoćnik upravitelja za Europu i Euroazijsko područje pri USAID-u, američkoj agenciji za međunarodni razvoj.

"Planiramo da će fiskalna godina 2006. bit zadnja godina financiranja Hrvatske i Bugarske. Fiskalna 2007. bit će zadnja godina financijske pomoći Rumunjskoj," rekao je Drew Luten.

Odluke o obustavljanju programa pomoći SEED donose se na temelju ocjene o napretku koje zemlje primatelji pomoći postižu u demokratskim i ekonomskim reformama. Prema tom kriteriju, Hrvatska je 'prilično uspješna', rekao je u raspravi, vođenoj u Kongresu, dužnosnik USAID-a Drew Luten.

U fiskalnoj godini 2004, ukupna pomoć izdvojena u američkom proračunu za Hrvatsku iznosila je 28 milijuna i 890 tisuća dolara, od čega je program SEED iznosio 24 milijuna i 850 tisuća dolara. Program SEED u Hrvatskoj financira projekte razvoja demokracije, ekonomske i socijalne reforme, uključujući i inicijative u ministarstvima pravosuđa i financija.

Program SEED utemeljen je 1989. godine kao osnovni oblik pomoći Sjedinjenih Država Istočnoj Europi. Pokrenut je kako bi potaknuo tranziciju bivših komunističkih zemalja u demokratske sustave.

XS
SM
MD
LG