Linkovi

Web sajt tjedna: SoundForge.net


U rubrici Web sajt tjedna danas predstavljamo internetske stranice na koje posjetitelji dolaze zbog kompjuterskog softwarea s otvorenim programskim kodovima. Za one koji ne znaju kakav je to sofware, pripremili smo prilog u kojem pokazuje da su vrlo često takvi programi bolji od komercijalnih, da brže uklanjaju propuste u programiranju i da su potpuno besplatni.

Na neki način cijeli pokret iza softwarea s otvorenim kodovima može se promatrati kao korak unazad, do vremena kad je najveći dio programiranja bilo pitanje hobija i eksperimentiranja, a ne biznisa. Na web sajtu SourceForge.net programeri razmjenjuju projekte na kojima rade unutar online zajednice. Drugi programeri iznose prijedloge, poneki ponovno i napišu dijelove kako bi poboljšali software. A to je moguće zbog pristupa otvorenih kodova. Jeff Bates je zamjenik direktora kompanije OSTG, koja je vlasnik SourceForge.net. "Software s otvorenim kodovima je software koji ne samo da imate kao program, već vam i filozofski poručuje da imate pristup izvornom kodu. To je ono što programeri napišu a kompjuter koristi kako bi pokrenuo određenu aplikaciju".

Gospodin Bates kaže da ovaj sajt pruža programerima mjesto za okupljanje i razmjenu ideja o poboljšavanju softwarea. "Putem sajta SourceForge.net mi osiguravamo oruđa za razvoj softwarea, resurse, prostor za web stranice na disku, e-mail liste – sve ono što je potrebno da bi se ostvario neki softwareski projekt. Tako da imamo desetke tisuće programera diljem svijeta. A ono što je jedinstveni aspket svega ovog jest da je potpuno besplatno".

Kad dođete na stranice ovog web sajta, on je u početku na engleskom. Međutim, ako se registrirate, što je također besplatno, sajt će postati dostupan na 22 jezika. "Ako govorite bugarski, ili pojednostavljeni kineski ili urdu ili bilo koji drugi jezik, imate opciju da promijenite s engleskog, tako da je naš sajt dostupan što većem broju ljudi na svijetu".

SourceForge.net je definitivno mjesto na kojem se okupljaju kompjuterski zanesenjaci i štreberi, međutim većina posjetitelja uopće nisu programeri. Najčešće je riječ o korisnicima kompjutera koji žele besplatno skinuti software sa sajta koji je u mnogim slučajevima jednako dobar ili čak i bolji od komercijalnih programa ili zadovoljava potrebu koja kod proizvođača softwarea još nije došla na red. Među najpopularnijim programima se nalazi software za dijeljenje datoteka s drugim koristnicima BitTorrent, program za instant SMS poruke Gaim i kalendarski program nazvan WebCalendar. Tu je i oko 1200 matematskih projekata, 700 arkadnih igara, genealoški programi itd. Software radi s Windowsima i s Macom, ali i drugim operativnim platformama. Ako želite besplatni software s otvorenim kodovima ili želite postati član zajednica programera koja je filozofski gledano predana dijeljenju onog što učini, posjetite SourceForge.net.

XS
SM
MD
LG