Linkovi

Podrška američke javnosti predsjedniku Bushu i dalje pada


New York Times donosi prilog o tome kako podrška javnosti američkom predsjedniku i dalje pada. Ljeto puno loših vijesti iz Iraka, visoke cijene benzina, ekonomske poteškoće i sad katastrofalne posljedice uragana Katrina dovele su predsjednika Busha - uzevši u obzir ukupnu ocjenu toga kako obavlja svoj posao glede situacije u Iraku, vanjske politike i ekonomije - na najnižu razinu popularnosti, ili vrlo blizu nje, otkako je došao u Bijelu kuću. To su rezultati ankete koju su zajednički proveli New York Times i televizijska mreža CBS. Prema njoj, po prvi put tek polovica Amerikanaca odobrava način na koji se predsjednik nosi s terorizmom, što je inače bila njegova najpostojanija jača strana još otkako je imao podršku od 90 posto odmah nakon terorističkih napada od 11. rujna.

Više od 6 od deset ispitanika sad kaže da predsjednik nema iste prioritete kao oni, što je 10 posto manje negoli uoči ponovnog izbora, dok jedva polovica smatra da ima snažne kvalitete čelnika, što je otprilike isti postotak kao i u vrijeme prvog znakovitijeg pada popularnosti u ljeto 2001. godine. Sve u svemu, 41 posto ispitanika odobrava način na koji George Bush obavlja svoj posao, dok ih 53 posto ne odobrava. Ti su podaci u skladu s drugim anketama provedenim u posljednje vrijeme – piše New York Times. Recimo i to da je u ispitivanju sudjelovalo 1167 osoba – 877 bijelaca i 211 crnaca. Anketa je provedena prije predsjednikove izjave u utorak u kojoj je rekao da preuzima punu odgovornost za propuste u odgovoru savezne vlade na uragan Katrinu.

Washington Post donosi kraću analizu predsjednikova govora održanog jučer pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda. Prije tri godine, dok je objašnjavao razloge za sučeljavanje s Irakom, predsjednik Bush je rekao da će Ujedinjeni narodi potonuti u "irelevantnost", ako propuste poduzeti akciju u "teškom i određujućem trenutku". Međutim, obraćajući se jučer Glavnoj skupštini američki je predsjednik zvučao drugačije, hvaleći ''vitalni posao i velike ideale ove ustanove" i njenim nastojanjima da poduzme prve korake prema upravnim i strukturnim reformama. Prije godinu dana na tom istom mjestu, George Bush je osudio teroriste kao ljude koji vjeruju da su "Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kao i američka Povelja prava i sve druge povelje napisane o slobodi obične laži koje treba spaliti i zaboraviti". I u ovogodišnjem obraćanju Glavnoj skupštini američki je predsjednik osudio terorizam – piše današnji Washington Post – ali s jednim obratom – izričito je povezao poraz terorizma s mijenjanjem "stanja koja omogućuju terorizmu da buja".

XS
SM
MD
LG