Linkovi

Guvernerka Louisiane optužuje saveznu vladu za sporost u uklanjanju leševa


Guvernerka savezne države Louisiana optužila je federalnu vladu za sporost u uklanjanju leševa žrtava uragana Katrina. Guvernerka Kathleen Blanco je najavila da će za ovaj posao angažirati jednu privatnu firmu. Čelnica lokalne vlasti u Louisiani posebno je kritizirala Saveznu agenciju za krizne situacije, te najavila da će lokalne vlasti preuzeti glavni teret u uklanjanju leševa s još uvijek poplavljenih ulica New Orleansa. Službeni broj poginulih – odnosno osoba kojima je utvrđen identitet – popeo se u ovoj saveznoj državi na 423. Očekuje se da će s ispumpavanjem vode s gradskih ulica ovaj broj rasti.

Državni tužitelj Louisiane podignuo je optužnicu protiv vlasnika jedne privatne firme koja je vodila jedan starački dom u području New Orleansa. Prema optužnici, vlasnici su odbili ponudu lokalnih vlasti da se dom evakuira, što je dovelo do smrti 34 štićenika doma. Optužnica vlasnike tereti za ubojstvo iz nehata.

U lučkim postrojenjima nadomak New Orleansu danas je obnovljeno ukrcavanje žita koje Sjedinjene Države izvoze u inozemstvo. Postrojenja su popravljena a velika dizala kojima se žito transportira do brodova nisu bila niti oštećena. Svaki dan će isploviti nekoliko brodova s raznim prehrambenim proizvodima – rekao je za Glas Amerike direktor lučkih vlasti. Većina žita koje Amerika izvozi stiže do New Orleansa rijekom Mississippi, na šleperima, sa američkog Srednjeg Zapada. U međuvremenu, druga se lučka postrojenja – preko kojih se tovari druga roba – još uvijek popravljaju, što bi moglo potrajati još nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG