Linkovi

Počelo ponovljeno suđenje za slučaj 'Lora'


U Splitu je danas počelo ponovljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u razdoblju od ožujka do rujna 1992. godine u Vojnom zatvoru Lora. Pred tročlanim Vijećem za suđenje za ratne zločine Županijskog suda u Splitu, kojim predsjedava sutkinja Spomenka Tonković, našla su se tek četvorica od osmorice koje se tereti da su počinili ratni zločin ubojstvom dvojice civilnih zarobljenika srpske nacionalnosti Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, te mučenjem više njih.

Na sudu bili Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić koji su inače u pritvoru i koji su danas izjavili da se ne osjećaju krivima. U bijegu su bivši zapovjednik zatvora Tomo Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilio Bungur. Za razliku od prvog suðenja održanog godine 2002. kad su predstavnici veteranskih udruga bili vrlo bučni u podršci optuženima oni su danas izostali.

Između pedesetak ljudi iz zadnjeg reda suđenje je pratio i sudac Slavko Lozina koji je 2002. oslobodio osumnjičene. Tu presudu je Vrhovni sud kasnije poništio zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Suđenje prate predstavnici OESS-a, te nevladinih udruga. Između njih je prvi put i Fond za humanitarno pravo iz Beograda čija predstavnica Olivera Franjičević izražava zadovoljstvo početkom suđenja.

Danas je sutkinja Spomenka Tonković sve aktere u ovom suđenju upoznala s dokumentacijom u postupku. Jedan od devetorice odvjetnika optuženih Joško Čeh to ocjenjuje napretkom u odnosu na prethodno suđenje. Najzanimljiviji dio u ponovljenom suđenju za ratni zločin u Lori očekuje se tek u drugoj polovici listopada kad bi u Split trebalo doći 14 svjedoka iz Srbije i Crne Gore, te 12 u iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG