Linkovi

Haški sud optužio još dvoje hrvatskih novinara


Rat između haaškog suda i dijela hrvatskih medija oko objavljivanja imena i iskaza zaštićenih svjedoka datih na zatvorenim sjednicama nastavlja se – četvorka ranije optužena za nepoštivanje suda dobila je pojačanje u Josipu Joviću, glavnom i odgovornom uredniku splitske Slobodne Dalmacije i Marijanu Križića, glavnom i odgovornom urednikh Hrvatskog slova.

Sudac Alphonse Orie potvrdio je i skinuo pečat s optužnice protiv Jovića i Križića pozivajući se na Tribunalova pravila. Ona su također dio hrvatskog pravnog sustava, što znači da haaške zabrane obavezuju i hrvatske građane na domaćem terenu pravne države. Pravila su donešena radi zaštite svjedoka i njihovih iskaza – indiskrecija ove vrste koštala je do sada glave jednog svjedoka, istina u Crnoj Gori, a praksa Tribunala ne jednom je dokazala da svjedoci nerado izlaze s punim identitetom u osjetljivim temama u rasponu od provabtih sikaza u sčuajevima silovanja do zaštite državnih ili vojnih tajni.

Iz svega ovoga slijedi da su neki dokumenti zaštićeni i u principu dostupni samo sucima, Tužiteljstvu i naravno obrani optuženih. Razlog insistiranju Haaga na pošptivanju principa, konačno i na zakonitosti, jeste frustriranost sustavnim curenjem podataka koji u ovim slučajevima nisu izranvo ugrozili živote svjedoka ali su upozorili na ozbiljne propuste u sustavu koji je trebao raditi. Jović i Križić su optuženi radi nepoštivanja suda u slučaju Tihomira Blaškića. Glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije u vremenu između 27. studenog i 29. prosinca – na koje se odnosi optužnica – «svjesno je i namjerno ometao provedbu pravde objavom identiteta zaštićenog svjedoka, činjenice da je ovaj svjedočio na zatvorenoj sjebnici, te objavljujući dijelove svjedočenja, čime je izravno prekršio sudski nalog izdan 1. prosinca». ž

Između 27. studenog i prosinca 2000. godine glavni je urednik Hrvatskog slova također otkrio identitet zaštićenog svjedoka te objavio dio iskaza. Pojavljivanje optuženih pred sucima zakazano je za 26. rujna. Podsjećanja radi, na proljeće ove godine optuženi su dvojica novinara, jedan direktor i jedan umirovljeni obavještajac radi kršenja pravila o zaštiti svjedoka i iskaza.

Margetić, Marijačić, Šešelj i Rebić odbacili su optužnice koja ih terete za dostavu zaštićenih dokumenata, imenovanje svjedoka i tiskanje dijela svjedočenja . Pretres je u listopadu. Maksimalna kazna za nepoštivanje suda je sedam godina zatvora i stotinu tisuća eura ili kombinacija te dvije kazne.

XS
SM
MD
LG