Linkovi

Obilježena godišnjica terorističkih napada na SAD


11. rujna 2005. godine osvano je kao prekrasan, sunčan dan, baš kao i prije četiri godine. U osam sati i 46 minuta, u trenutku kad je prvi od četiri oteta zrakoplova udario u cilj – neboder Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku – Amerikanci su zastali u minuti šutnje da se prisjete i odaju počast više od tri tisuće žrtava koje su poginule u New Yorku, u Pentagonu i na jednom polju u Pennsylvaniji.

Predsjednik Bush predvodio je minutu šutnje na južnom travnjaku Bijele kuće, u nazočnosti prve dame i drugih državnih dužnosnika. Ranije je predsjednik nazočio privatnom crkvenom obredu u jednoj gradskoj crkvi. Javna komemoracija održana je na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, u blizini Washingtona, gdje su se nazočni prisjetili, ne samo žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države, već i onih koji su poginuli u sukobima u Afganistanu i Iraku. Ministar obrane Donald Rumsfeld je rekao da Amerika mora pobijediti u ratu protiv terorizma i da će se to dogoditi.

"Danas, povijest ispisuju hrabri muškarci i žene u oružanim snagama te odlučni građani koji će učiniti sve što mogu kako bi pobjedili u ovom testu volje te zaštitili našu djecu od bolnog iskustva terora kao 11. rujna 2001. godine."

Ministar Rusmfeld predvodio je mimohod ulicama Washingtona koji je organizirao Pentagon u spomen na poginule i kako bi se iskazala podrška američkim vojnicima u Afganistanu i Iraku. U mimohodu su sudjelovale tisuće ljudi među kojima je bila i manja skupina anti-ratnih prosvjednika.

XS
SM
MD
LG