Linkovi

Predsjednik Bush sutra po treći put posjećuje pogođeno područje


Spasilačke ekipe u New Orleansu idu od vrata do vrata u potrazi za žrtvama uragana Katrina – dok su visoki dužnosnici koji rade na saniranju posljedica ove katastrofe priopćili kako se nadaju da će broj poginulih biti manji od deset tisuća, čega su se neki pribojavali. Pukovnik Terry Ebbert, direktor domovinske sigurnosti u ovom gradu, izjavio je da je početna potraga pronašla manje tijela negoli se očekivalo. Gradonačelnik New Orleansa Ray Negin ranije je nagovještavao da bi broj žrtava mogao premašiti deset tisuća.

Glavna tužiteljica u ovom gradu jučer je izjavila da je grad potpuno osiguran, te da policija, nacionalna garda i vojska provode svoje misije dan i noć kako bi osigurali da vlada red. Ona je napomenula kako dužnosnici ne prisiljavaju na evakuaciju, međutim, naglasila je da je odredba o obvezatnoj evakuaciji i dalje na snazi. Bijela kuća je priopćila da će predsjednik Bush posjetiti pogođeno područje Meksičkog zaljeva još jednom u nedjelju. Bit će to njegov treći posjet regiji nakon uragana Katrina. Zasad je potvrđena pogibija preko 300 ljudi u cijelom području Meksičkog zaljeva pogođenog Katrinom.

Direktor američke Savezne agencija za krizne situacije FEMA-e Michael Brown oslobođen je jučer dužnosti upravljanja operacijama za saniranje šteta u Meksičkom zaljevu nakon Katrine. Na taj je položaj imenovan časnik Obalne straže, admiral Thad Allen. Admiral Allen od samog početka ove tragedije nadgleda spasilačke aktivnosti u New Orleansu. Gospodin Brown se vraća u Washington i nastavit će nadgledati globalne aktivnosti ove agencije. Veliki broj kongresmena i senatora kritizira ovu odluku i traži da se gospodin Brown razriješi dužnosti tvrdeći da je on direktno odgovoran za neadekvatan odgovor savezne vlade na štetu uzrokovanu uraganom Katrina.

XS
SM
MD
LG