Linkovi

Za punu suradnju s Haškim tribunalom ne treba transfer generala Gotovine, kaže tužiteljica Del Ponte


Hrvatskoj preostaje još jedan korak do pune suradnje, uhićenje Petrača bilo je prekretnica, glavna tužiteljica bila bi jako sretna dati povoljnu ocjenu suradnje, detalji su iz intervjua Carle del Ponte bruxelleskom web-siteu na EU teme Euobserver.

Hrvatska treba učiniti jedan dodatni korak što ne pretpostavlja uhićenje bjegunca pred međunarodnom pravdom kako bi zavrijedila ocjenu pune suradnje s Tribunalom, izjavila je glavna tužiteljica Carla del Ponte bruxelleskom EUobserveru, web siteu posvećenom europskim temama i veoma često korištenom od lobista, uključujući i pojedine države.

Tužiteljica će do kraja rujna poslati svoj nov izvještaj Europskoj uniji, «britansko će Predsjedništvo dobiti moj izvještaj prije kraja mjeseca i bit ću istinski sretna imam li mogućnost pozitivne ocjene», kazala je tužiteljica odgovarajući na pitanja o Hrvatskoj. Presudnu je ulogu u svemu odigralo uhićenje navodnog člana Gotovinine mreže potpore Hrvoja Petrača u Grčkoj nakon koordinirane policijske akcije i intenzivne razmjene obavještajnih podataka. »Ukoliko (...hrvatska strana...) provede zaista primjerenu istragu o bjeguncu ona će dati neke naznake o lokaciji generala i to proslijediti Haagu, tumači tužiteljica novinarki Luciji Kubosovoj.

Za del Ponteovu je dakle potvrda pune suradnje indikacija gdje se bjegunac skriva mada je najbolji ishod Gotovina u UN-ovoj jedinici za pritvor u Scheveningenu. No, «transfer Gotovine nije uvjet kojega EU stavlja Hrvatskoj, uvjet je puna suradnja», podsjetila je tužiteljica. Kao i nekidan u Bernu, nahvalila je korisnost Unijinih pritisaka, «prva odluka u ožujku», veli Carla del Ponte, «da se ne otvore pregovori dok je general Gotovina još na slobodi izravno je utjecala da hrvatske vlasti počnu unapređivati svoj rad». No, još uvijek «nešto manjka»; iako je uhićenje Petrača «ključno» i kao takvo prekretnica, tužiteljica očekuje nastavak razbijanja mreže potpore, onaj «dodatni korak».

Uzgred, Carla del Ponte je iznenađena što Zagreb još nije poslao istražitelje da bi ispitali pritvorenog Petrača, kojeg se smatra ključnom vezom prema bjeguncu, no vjeruje da će Zagreb to učiniti i da će o tome informirati Tužiteljstvo. «Ja od Hrvatske tražim da učini odmah ono što treba učiniti, uvjerena sam da će se na tom polju nešto dogoditi idućeg tjedna», prognozira u interviewu Carla del Ponte. Kako sada stvari stoje moguć je izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU, istina, više radi Turske nego li zbog hrvatskih pregovora. Raspoloživi je termin za sada ponedjeljak 26. rujna. Na ovu je mogućnost upozorio predsjedavajući Vijećem ministara Jack Straw na neformalnom skupu šefova diplomacije 25 Unijnih članica nekidan u Newportu.

XS
SM
MD
LG