Linkovi

Bračni par američkih Hrvata iz Delte Mississippija ostao bez igdje ičega


John i Kathy Tarabene ili Ivan i Katica Tarabena su američki Hrvati koji su živjeli nekih 50 kilometara jugoistočno od New Orleansa u ribarskom gradiću Empire u kojem je živjelo dosta Hrvata koji su se bavili ribarstvom, odnosno uzgajali su i vadili školjke. Svi su oni sada ostali i bez kuća i bez posla. Brodice su potopljene, kuće porušene. "Dogodila se velika tragedija. Sretni smo što smo izvukli živu glavu" - kaže Ivan. Katica dodaje da su svi njihovi sugrađani sad u hotelu u Morgan Cityju u Louisiani, blizu New Orleansa.

Katica kaže da je Empire, gradić s oko tisuću stanovnika, bio dobro mjesto za život, ali da se sada nemaju gdje vratiti. Kamo onda? "U Hrvatsku" - kaže Ivan dodajući da bi se volio vratiti tamo gdje se rodio. Katica, koja je rođena u Americi kaže da nema ljepsšeg mjesta od Hrvatske.

Oboje brinu za svoje susjede i prijatelje koji se, možda, nisu uspjeli spasiti. Znaju da su slike razaranja obišle cijeli svijet i zato nastoje razgovarati sa svojim obiteljima u Hrvatskoj. Ivan priča na telefom sa svojim ocem Antom, koji im je nekada, prije velike oluje, dolazio u posjetu i opisuje mu kako sad izgleda mjesto.

Naši sugovornici kažu da najviše žale za psom kojeg nisu mogli povesti sa sobom, jer su u svoj auto, bježeći pred uraganom, utrpali još troje ljudi. Mi ćemo nastojati ostati u kontaktu s obitelji Tarabena, da vidimo što se s njima dogadja. Za sada im pomažu stanovnici Morgan Cityja, daju im hranu i smještaj i ruku prijateljstva.

XS
SM
MD
LG