Linkovi

Potvrda predsjednikovih kandidata u Kongresu ima i svoju političku dimenziju


Sljedeći tjedan počinje u Senatu postupak potvrde Johna Robertsa, saveznog suca kojeg je predsjednik George Bush nominirao za predsjednika Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Postupak potvrde u Kongresu ima i svoju političku dimenziju.

U velikoj dvorani Vrhovnog suda, građani su odali počast nedavno preminulom predsjedniku Vrhovnog suda, Williamu Rehnquistu. Predsjednik Bush nije gubio vrijeme da objavi kandidata koji će naslijediti Williama Rehnquista. To je John Roberts, sudac saveznog suda, koji je prije toga bio uspješni odvjetnik, kao i visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa i Bijele kuće. Njegovu nominaciju treba potvrditi Senat Sjedinjenih Država. Uz to, predsjednik Bush će uskoro objaviti i ime još jednog kandidata za Vrhovni sud, koji će zauzeti upražjeno mjesto Sandre Day O'Connor, prve žene koja je bila sutkinja Vrhovnog suda, a koja je najavila odlazak u mirovinu.

Predsjednik je od Senata zatražio razmjernu brzu potvrdu, kako bi sud imao čelnika 3. listopada, kada počinje ovogodišnji saziv. Kako su u ovom trenutku upražnjena dva mjesta u najvišem sudbenom tijelu zemlje, javnost je izuzetno zainteresirana tko će biti kandidati, te kakva je njihova sudačka, odnosno politička orijentacija; odnosno jesu li konzervativci ili liberali? Očekuje se da će predsjednik Bush, koji je republikanac, nominirati konzervativnog kandidata, za upražnjeno mjesto Sandre Day O'Connor.

O smjeru kojim će se sljedećih godina kretati Vrhovni sud govori Mark Tushnet, profesor pravnog fakulteta sveučilišta Georgetown. "Može se očekivati da će – kada se postupak potvrde okonča i kada novi suci dođu u Vrhovni sud – ova institucija biti konzervativnija nego što je to bila krajem prošlog mandata. I tako će biti sljedećih nekoliko godina".

Međutim, neki analitičari upozoravaju da je u ovom trenutku predsjednik Bush manje popularan nego prije, te da zbog toga možda neće istaknuti izrazito konzervativnog kandidata. Naime, predsjedniku je popularnost opala i zbog Iraka, ali i zbog sve skupljeg benzina, te zbog lošeg odgovora savezne vlade na humanitarnu krizu stvorenu uraganom Katrina. O tome govori Carl Stern, bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa, koji je također – kao novinar – svojedobno pratio rad Vrhovnog suda. "To bi moglo dovesti do nominacije umjerenijeg kandidata. Već je i sam izbor Johna Robertsa, koji pripada političkom centru, znak da je predsjednik kandidirao čovjeka kojeg možda u nekom drugom, za sebe povoljnijem trenutku, ne bi želio kandidirati".

Carl Stern kaže da je sada očito da se borba neće voditi oko Johna Robertsa, već oko drugog nominiranog kandidata.

XS
SM
MD
LG