Linkovi

Prijetnje biološkog terorizma


Prirodne epidemije bolesti – poput prijetećih SARS-a i virusa Ebole – unaprijed ulijevaju strah, ali još je užasnija pomisao da bolest bude korištena kao oružje. Napad sporama antraksa putem pošte, 2001. godine, u Sjedinjenim je Državama izazvao uzbunu zbog mogućeg biološkog terorizma.

Uporaba smrtonosnih mikroba u svrhu sijanja terora nije ništa novo. Srednjovjekovne vojske su katapultirale istrunule leševe preko zidova zamaka koje su opsjedale. Europski istraživači poklanjali su plemenima američkih Indijanaca – kao darove mira – pokrivače oboljelih od velikih boginja! Bolest ostaje potencijalno oružje i u 21. stoljeću. Prah sa sporama antraksa koji se našao u pismima upućenim putem američke poštanske službe, prije četiri godine, usmrtio je pet osoba, a zarazio bolešću još gotovo 25 ljudi.

Dužnosnik koji nadgleda javnozdravstvenu spremnost za hitna stanja u Sjedinjenim Državama, William Raub kaže da vlada smatra antraks jednim od dva vodeća biološka oružja protiv kojih svijet mora biti spreman. Drugi su velike boginje. "Terorist koji koristi virus velikih boginja ili bacil antraksa može izazvati masovne žrtve u pravoj javnozdravstvenoj katastrofi. Sva naša nastojanja na razvoju novih cjepiva protiv boginja i antraksa, te skladištenju zaliha koje bi bile dovoljne u slučaju takvog napada na Sjedinjene Države – što znači i milijarde doza antibiotika - pokazuju koliko ozbiljno shvaćamo takve prijetnje!"

U pozadini ovih priprema je bojazan da, usprkos iskorjenjivanju velikih boginja tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i pohrani preostalih kultura virusa u jako zaštićenim laboratorijima u Sjedinjenim Državama i Rusiji, negdje postoji tajni izvor virusa velikih boginja. Anthony Fauci, liječnik koji je na čelu američkih vladinih istraživanja zaraznih bolesti, kaže da Sjedinjene Države nisu jedina potencijalna meta bioterorističkog napada. "Očigledno su Sjedinjene Države i Britanija posebno ranjive jer su na meti ekstremista iz čitavog niza razloga povezanih sa zbivanjima na Srednjem Istoku, ali vjerujem da je svatko u svijetu ranjiv pred bioterorističkim napadima".

Osim rada na pokusnim cjepivima protiv velikih boginja i antraksa, služba dr. Faucija testira i prva cjepiva protiv virusa Ebole, koji se smatra još jednim potencijalno najgorim biološkim agensom. Isto tako se vrše i pripreme za novu generaciju antibiotika, antivirusnih lijekova i drugih cjepiva. Uz to, Washington je povećao proračunska izdvajanja za državne službe kojima je zadatak momentalna hitna pomoć u slučaju katastrofa ili napada. Dr. Fauci ističe i suradnju s drugim zemljama. "Od prije nekoliko godina – ustvari odmah nakon napada sporama antraksa – vrlo blisko surađujemo s mnogima od naših saveznika – Kanadom, Britanijom, Australijom, nekoliko europskih zemalja – u razmjeni informacija i pokušaju koordinacije eventualnog odgovora, ali, isto tako, i diobi znanstvenih saznanja".

Uz velike boginje, antraks i virus Ebole, prema riječima javnozdravstvenih dužnosnika, i mnogi drugi biološki agensi mogu poslužiti naumima terorista. Primjerice, strahuje se da bi teroristi mogli zagaditi hranu salmonelom ili Ešerihijom coli. Uz to, tu je i prijeteća ptičja gripa, zajedno sa SARS-om, tuberkulozom i još više od tisuću i 400 drugih zaraznih bolesti, koliko ih je poznato medicini. Dakle, više nego dovoljno potencijalnih neprijatelja po ljudsko zdravlje.

XS
SM
MD
LG