Linkovi

John Roberts, Bushov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda


Predsjednik je Johna Robertsa originalno nominirao za nasljednika sutkinje Sandre Day O` Connor koja odlazi u mirovinu. No, sada ga je kandidirao za predsjedatelja najvišeg sudbenog tijela u zemlji.

"Sudac Roberts zaradio je povjerenje nacije i drago mi je da ga mogu nominirati za 17-og predsjedatelja Vrhovnog suda."

Manje od 48 sati nakon smrti dosadašnjeg predsjedatelja Vrhovnog suda Williama Rehnquitsa – koji je bolovao od raka štitnjače – predsjednik je objavio ime njegovog nasljednika. Inače, tijekom svoje karijere sudac Roberts radio je kao pravni suradnik Williama Rehnquista. Predsjednik je od ranije jasno dao do znanja da očekuje brzu potvrdu suca Robertsa na dužnost.

"Senat je već u procesu razmatranja kvalifikacija suca Robertsa. Oni su upoznati s njegovim radom i njegovoj odanosti pravu."

Senatska rasprava o nominaciji Johna Robertsa za nasljednika Sandre Day O` Connor trebala je početi ovog tjedna, ali je odgođena. Nominacija Johna Robertsa za predsjedatelja Vrhovnog suda bila je jedini način da se osigura da svih devet mjesta bude popunjeno kad Sud počne zasjedanje 3. listopada. Kad bi sud zasjedao s osam sudaca onda bi postojala mogućnost da rezultat pojedinih sudačkih odluka bude četiri na prema četiri.

XS
SM
MD
LG