Linkovi

U Washingtonu održano 35-to hodočašće američkih i kanadskih Hrvata


U Washingtonu je održano 35-to hodočašće američkih i kanadskih Hrvata. Tradicionalno hodočašće, procesiju i misu predvodio je, zagrebački nadbiskup, kardinal Josp Bozanić.

Kardinal Bozanić je, zajedno, s nekoliko stotina vjernika, kao i s wasingtonskim nadbiskupom, kardinalom Theodorom McCarrickom vodio 35-to marijansko hodočašće u nacionalnom svetištu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Washingtonu gdje se nalaze kapelice Majke Božje Bistričke i Kraljice Mira koje je 1970. blagoslovio tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Medju nekoliko stotina hodočasnika bio je i naš sugovornik iz New Jerseya:

"Ja sam Jerko Petričić iz Union Citya u New Jersey-u, pripadam crkvi Ćirila i Metoda u New Yorku. Ovo je predivno, ispunjava nas Duhom svetim i učvršćuje nam vjeru. Ja svake godine dolazim ovamo, a tu su i brojni vjernici iz Los Angelesa, New Yorka, pa i iz Kanade.”

Osim kardinala Bozanića hodočašću, procesiji i samoj misi nazočio je washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick koji je za Glas Amerike odvojio nekoliko trenutaka:

"Ja sam zaželio dobrodošlicu kardinalu Bozaniću, koji je moj dragi prijatelj, kao i svim dragim Hrvatima. Ja sam bio u Hrvatskoj mnogo puta i tijekom dobrih i loših vremena i zaista je predivno vidjeti sve ove ljude zajedno s kardinalom. Drago mi je da samo bio u prilici blagosloviti ovu lijepu prezentaciju uvjeravajući se koliko hrvatski katolici znače svima nama.”

Na upit hoće li, zajedno s kardinalom, Bozanićem, moliti za žrtve uragana u nekoliko saveznih država amerikog juga kardinal McCarrick je odgovorio:

"Zasigurno hoćemo…Ne možete boraviti u Americi danas, a da ne viditi veliku tragediju žrtava uragana. Svima nam je zbog toga srce slomljeno i možemo vidjeti koliko ljudi mogu biti bespomoćni pred ovakvim katastrofama.”

I na kraju smo upitali kardinala McCarricka – kako katolička crkva pomaže nastradalima?

"Pomažemo na mnogo načina. Imamo središnju akciju skupljanja donacija i pomoći za nastradale u svim dijecezama. Za stradalnike otvaramo naša srca, a primamo ih u naše škole i domove gdje god da se nalaze.”

Kardinal Josip Bozanić procesijom okončao svoj boravak u Sjedinjenim Državama, odnosno u Fairviewu u New Jerseyu, Harrisburgu u Pennsilvaniji te u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG