Linkovi

30 tisuća gardista u poharanim područjima


Čelnik američke Agencije za izvanredne situacije izjavio je da su sigurnosne prilike u New Orleansu dobre unatoč suprotnim izvješćima. Prema njegovim riječima, mediji se uglavnom fokusiraju na one koji prave probleme. Američki mediji, pak, izvješćuju o raširenim pljačkama, pucnjavi i nasilju. Gradonačelnik New Orelansa je uputio očajnički poziv upomoć kazavši da su prilike nesigurne u gradskom konferencijskom centru gdje tisuće izbjeglica traže hranu koja polako nestaje. Guvernerka Louisiane Kathleen Blanco rekla je da su pripadnici Nacionalne garde na putu ka New Orleansu kako bi uspostavili red. U tom području već su razmještene četiri tisuće gardista, a s današnjim danom bit će ih 12 tisuća.

Informacije o dolasku naoružanih pripadnika Nacionalne garde iz drugih saveznih država potvrdili su i Pentagonu. Oružane snage procjenjuju da će u saveznim državama pogođenima uraganom Katrina biti razmješteno ukupno 30 tisuća gardista. U međuvremenu, Obalna straža je objavila da su njen primarni zadatak i dalje akcije spašavanja ljudi zarobljenih vodenom stihijom. Jučer je spašeno više od tri tisuće ljudi.

Državnici diljem svijeta izrazili su sućut i ponudili pomoć američkoj vladi u nošenju s posljedicama uragana Katrina. Glasnogovornik State Departmenta danas je izjavio da američka administracija prihvaća sve oblike pomoći stranih vlada i međunarodnih organizacija. Ujedinjeni narodi su ponudili pomoć na sve moguće načine dodajući da djelatnici svjetske organizacije i sami prikupljaju novac za pomoć žrtvama uragana.

Kanada je stavila u pripravnost vojne snage i opremu, uključujući zrakoplove, pogone za pročišćavanje vode i električne generatore. Među onima koji su ponudili pomoć su Novi Zealand, Rusija i Venecuela, ali i druge zemlje. Evo što je povodom uragana Katrina izjavio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji se sastao s predstavnicima Američke biskupske konferencije: "Ja sam ih izvjestio da smo na misi sa Hrvatima u Harrisburgu, u katedrali, upravo molili za žrtve te nesreće u New Orleansu i okolici, za sve stradale, za one koji su ostali bez kuće i svega svojega. Tako da smo se pred Bogom spomenuli svih žrtava. Mi osjećamo što to znači, mi znamo što to znači jer smo i mi doživljavali teške dane 1990-tih godina".

Američki zakonodavci skratili su ljetnu pauzu u zasjedanju Kongresa kako bi mogli odobriti vladin paket pomoći za žrtve uragana Katrina vrijedan deset i pol milijardi dolara. Senat je sinoć usvojio mjeru, a očekuje se da će danas isto učiniti Zastupnički dom. Deset milijardi dolara namijenjeno je aktivnostima vladine Agencije za izvanredne situacije koja koordinira humanitarne napore. Preostalih 500 milijuna dolara namijenjeno je za financiranje aktivnosti koje u pogođenim područjima obavlja Ministarstvo obrane.

Situacija u bolnicama u New Orleansu je iznimno teška. Liječnici iz najmanje dvije bolnice zatražili su evakuaciju objekata priopćivši da se situacija pogoršava, da su gotovo ostali bez hrane i struje iz generatora. Po ulicama New Orleansa leševi leže na otvorenome dok izbjeglice mole vodu i hranu. Poljske bolnice su prepune bolesnika. Vlasti su objavile da je zapucano na kola hitne pomoći i da je sigurnosna situacija još uvijek problematična.

U ovom bloku dodajmo da je agent glasovito glazbenika Fatsa Dominoa izjavio da se ne zna gdje je poznati zabavljač u ovom trenutku. Posljednji kontakt s poznatim zabavljačem bio je u nedjelju, prije nego li je uragan Katrina pogodio New Orleans. Agent Fatsa Domina je izjavio da je glazbenika i njegovu obitelj pokušavao uvjeriti da napuste grad prije dolaska oluje, ali da nisu htjeli otići.

XS
SM
MD
LG