Linkovi

Predsjednik Bush danas u obilasku područja pogođenih uraganom Katrina


Predsjednik će obići tri savezne države: Alabamu, Mississippi i Louisianu. Pričinjenu štetu gledat će iz zraka, a gdje prilike dopuste i s tla. U Bijeloj kući kažu da će se predsjednik zaustaviti na nekoliko mjesta uključujući New Orleans. Predsjednik je rekao da se radi o jednoj od najgorih prirodnih katastrofa u američkoj povijesti te je priznao da će možda trebati i godine da se pogođena regija oporavi. Vlada, rekao je, poduzima maksimalne napore u nošenju s posljedicama oluje, ali je naglasio da mnogo može učiniti i privatni sektor. Predsjednik je jučer u Bijeloj kući ugostio dvojicu bivših predsjednika, svog oca Georgea Busha i Billa Clintona.

Oni će predvoditi napore za prikupljanje novčanih donacija isto kao što su učinili nakon tsunamija u Indijskom oceanu kada je prikupljeno oko milijardu dolara. "U nadolazećim danima bivši predsjednici će tražiti od Amerikanaca da otvore svoja srca i lisnice kako bi pomogli onima u nevolji".

Predsjednik se sastao i s ekonomskim savjetnicima s kojima je razmatrao ekonomske posljedice uragana Katrina. Tema razgovora s guvernerom Središnje banke, Alanom Greenspanom, bila je cijena i dostupnost goriva. Oštećenja i uništenje naftnih platformi već se očituje na cijenama naftnih derivata u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik je pozvao građane na strpljenje te je pozvao na štednju dok se situacija s opskrbom ne normalizira. Predsjednik je, također, ukinuo zakon po kojem jedino američki brodovi mogu prevoziti robu među američkim lukama. Na ovaj način strani će tankeri moći pomoći u razvoženju nafte i prirodnog plina gdje god se ukaže potreba.

XS
SM
MD
LG