Linkovi

Kardinal Bozanić posjetio washingtonski Muzej holokausta


Predsjednik hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić jučer je započeo svoj boravak u Washingtonu posjetom Muzeju holokausta. Nakon obilaska muzejskih postavki zamolili smo ga za kraci razgovor i impresije.

Kardinal Bozanić: Nakon što čovjek prođe kroz muzej nije previše raspoložen za velike govore i riječi jer ono što se vidi i doživi kad se čovjek vraća u prošlost je veoma impresivno i stalno govori o jednoj poruci: da čovjek na ovoj Zemlji mora biti jako oprezan, kako se odnosi prema sebi, prema drugima i prema Zemlji. On je postavljen ovdje da služi, da bude otvoren prema ljudima koji će širiti ljudske odnose. Vidimo što se događa kad čovjek traži da mu drugi bude sluga i kad može gospodariti tuđim životom".

Glas Amerike: Vi ste također upalili svijeću u Dvorani sjećanja za žrtve logora u Jasenovcu.

Kardinal Bozanić: Jesam, jer je taj logor jedna crna mrlja u hrvatskoj zemlji kako je to rekao blaženi Alojzije Stepinac.

Glas Amerike: Bili ste i u Američkoj biskupskoj konferenciji. Što su bile teme razgovora?

Kardinal Bozanić: Bilo je riječi o Hrvatskoj koja je otvorena prema EU. Rekao sam da je naše pučanstvo veoma otvoreno osobito kad se čovjek susreće s mladima i srednjom generacijom i mislim da je to ono što trebaju podržati svi koji su otvoreni prema pozitivnim procesima u odnosima u budućnosti.

Kardinal Bozanić će, osim susreta s washingtonskim nadbiskupom, kardinalom Theodorom McCarikom, imati i susrete s američkim katolicima hrvatskog podrijetla, a u nedjelju će predvoditi tradicionalno hodočašće američkih i kanadskih Hrvata u poznatoj washingtonskoj Bazilici.

XS
SM
MD
LG