Linkovi

Petrač nije Gotovina, upozorava Carla del Ponte


Osam narodnjačkih lidera, ali ne i narodnjak Nizozemac, na primjer, pismeno je zatražilo otvaranje pregovora s Hrvatskom, jedna je od vijesti s neformalnog skupa ministara vanjskih poslova Europske Unije, u Newportu, u Walesu.

Šefovi diplomacija imaju dva dana za raspravljanje o najbitnijim temama s apsolutnim prioritetom nastavka procesa proširenja. Hrvatska se malo spominje iz jednostavnog razloga što će njezini pregovori biti otvoreni u trenutku kada se dogodi puna suradnja s Haagom, a nje još uvijek nema, ukoliko je suditi po ocjeni osobe čije će se riječi najviše uvažavati, glavne tužiteljice. S Turskom je teže, njezino zeleno svjetlo daje svaka od 25 prijestolnica - za razliku od Zagreba koji drži ključeve hrvatskih pregovora.

Plašeći se da bi države članice mogle odlučiti da pregovori počnu i bez lociranog Gotovine, glavna je tužiteljica zatražila odgodu jer Petrač, čak i ako je navodni značajan dio Gotovinine mreže potpore, nije bjegunac osobno a ona želi vlasnika optužnice i za svaki slučaj je nahvalila korisnost Unijine konsistentne politike. Pri tome je natezanje i razmjena poruka tko je u pravu, surađuje li Zagreb u potpunosti ili ne, bespredmetno jer Zagreb ne odlučuje ništa, baš kao ni Ankara kada se buni radi dodatnih uvjeta za početak turskih pregovora.

Uz nekoliko članica koje striktno stoje uz usvojene stavove da pregovori počinju kada se zadovolji uvjet Haaga, sve ove izjave prijateljstva i potpisana pisma potpore samo su bespotrebna šminka koja Hrvatsku neće približiti ni milimetra njezinim pregovorima. Za razliku od informacija koje tužiteljica želi - lociranja i eventualnog uhićenja Gotovine. Uhićenje Petrača potvrda je da suradnja daje rezultata i veoma je dobar razvoj ali to nije naš bjegunac, da danas ocjenjujem kvalitet suradnje Zagreba ne bih je smatrala besprijekornom, priznala je Carla del Ponte.

Kazneni će se sud očitovati kasnije u mjesecu, možda već do sredine rujna ili čak koncem mjeseca ukoliko je suditi po sadržaju interviewa belgijskog ministra vanjskih poslova. Ovo znači novo vrijeme da Zagreb učini ono što se od njega traži, precizno locira bjegunca ukoliko mu on već nije na raspolaganju.

Ministarski skup u ekskluzivi turističkog kompleksa Celtic Mason daje naznake kako postoje različite opcije za Tursku i Ankara će očito morati potvrditi svoj 3. listopad, zakazani dan početka pregovora, korakom kojega se sada grozi, službenim priznavanjem članice EU Cipra.

XS
SM
MD
LG