Linkovi

Predsjednik Bush žrtvama uragana: 'S vama je cijela naša zemlja'


Predsjednik George Bush izjavio je da savezna vlada hitnim postupkom šalje pomoć za žrtve uragana Katrina. Bit će to tek prvi korak u obnovi poharane regije, koja bi mogla potrajati godinama, rekao je američki predsjednik. Kako iz Bijele kuće javlja Paula Wolfson, predsjednik Bush je rekao da će obnova biti teška, ali da će se obaviti.

Predsjednikovo lice bilo je ozbiljno i odlučno, dok se obraćao naciji sa stepenica ružičnjaka Bijele kuće. Oko njega su bili članovi njegova kabineta. 'Riječ je o jednoj od najgorih prirodnih katastrofa u povijesti naše zemlje' – rekao je predsjednik. On je objasnio koje će korake poduzeti savezna vlada, kako bi pomogla žrtvama. 'Put pred nama je težak, ali postoji nada' – rekao je gospodin Bush.

'Na poharanom području pred nama su izazovi bez presedana. Međutim, ja ne sumnjam da ćemo na kraju biti uspješni' – rekao je George Bush. Predsjednik je govorio o tuzi, strahu i frustraciji koju danas osjećaju oni koje je uragan najteže pogodio. 'Vaši su dani vrlo tamni, no uz vas je cijela naša zemlja' – poručio je žrtvama predsjednik Bush.

'Uvjeren sam da ćete s vremenom ipak obnoviti svoje živote, mjesta i gradovi u kojima živite ponovno će biti puni života, a i New Orleans će opet stati na noge…Amerika će nakon toga biti još jača' – rekao je predsjednik.

Gospodin Bush se obratio naciji neposredno nakon povratka iz Teksasa, gdje je bio na godišnjem odmoru. Tijekom leta iz Teksasa u Washington, predsjednik je imao prilike vidjeti kakve je štete počinio uragan Katrina. On je naglasio da je u ovom trenutku prvi prioritet spasiti što više života, potom u regiju dopremiti što više humanitarne pomoći, a na kraju pomoći u obnovi porušenog i onesposobljenog.

Očekuje se da će predsjednik Bush posjetiti južne države Louisianu, Mississippi i Alabamu u roku od sljedećih nekoliko dana, vjerojatno čak i prije ovog vikenda.

XS
SM
MD
LG