Linkovi

Znanstvenici korak bliže preciznijim prognozama vremenskih prilika u svemiru


Znanstvenici su korak bliže davanju preciznije prognoze vremenskih prilika u svemiru. Podaci prikupljeni pomoću dva satelita omogućuju im bolje razumijevanje trenutka erupcija magnetskih oluja iz Sunca, koje izbace ogromne količine nabijenih čestica s potencijalno štetnim posljedicama po Zemlju.

Nekad, znanstvenici su smatrali da je prostor između Sunca i Zemlje zrakoprazan. Danas se zna da to nije točno i da Sunce ispunjava taj prostor vrućim, električki nabijenim atomskim česticama nazvanim sunčani vjetar. Ponekad takav vjetar puše vrlo snažnim udarima. Kada je vanjski sloj Sunca posebice aktivan, on izbaci u svemir gotovo trećinu svojih plinovitih sastojaka nadzvučnom brzinom.

Američka agencija za proučavanje oceana i atmosfere, NOAA, prati pomno ova zbivanja kroz svoj Centar za svemirski okoliš. Direktor Centra Ernest Hildner kaže da intenzivna sunčana aktivnost nije opasna za ljude na tlu Zemlje, ali može biti opasna za putnike u avionima i za astronaute, a ponekad potpuno onesposobi satelite u orbiti oko Zemlje, elektrodistributivne i komunikacijske mreže, te druge tehničke sustave. "Kada se dogodi oluja na Suncu, erupcija plazme i magnetskog polja udari u Zemljino magnetno polje i izazove poteškoće našim tehnološkim sustavima. To je ono što smatramo svemirskim vremenom".

U zadnjih desetak godina nekoliko je američkih, europskih i japanskih satelita lansirano u orbitu s ciljem mjerenja sunčane aktivnosti. Jedan od njih je toliko usavršio način mjerenja da može predvidjeti dolazak sunčanog vjetra sat vremena prije nego dostigne orbitu Zemlje. "Još uvijek nismo mnogo bolji nego što smo bili ranije kada prognoziramo da će se nešto dogoditi za dan ili dva ili tri. No, ako prognoziramo da će se nešto dogoditi za sat vremena, onda smo točni u više od 90 posto slučajeva".

Kako je sunčani vjetar posljedica iznenadnog oslobađanja elektromagnetske energije na površini sunca, znanstvenici se koncentriraju na predviđanje nastanka tih fenomena. Problem je složeniji zbog činjenice da ne proizvodi svaki elektromagnetski bljesak sunčani vjetar. Američki znanstvenici i njihove kolege iz Lockheed Martin kompanije ustanovili su da su šanse za stvaranje elektromagnetskog bljeska popraćenog sunčanim vjetrom veće ako se nekoliko magnetskih polja spoji pod različitim uglovima.

Otkriće je rezultat usporedbe karata magnetske aktivnosti Sunca prikupljenih putem europskog satelita SOHO i američkog satelita TRACE i omogućuje da se sa 90% točnosti predvidi nastanak sunčane oluje iz elektromagnetskog bljeska na površini Sunca dva dana prije nego li dođe do njega. Ovi su nalazi objavljeni u časopisu "Astrophysical Journal".

XS
SM
MD
LG