Linkovi

Times-Picayun: Mnogi u New Orleansu su očekivali uragan nalik prošlogodišnjem Ivanu


Naslovnicama američkih dnevnih listova danas nadmoćno dominira uragan Katrina i posljedice koje ostavlja iza sebe. Za pregled pisanja američkog tiska odabrali smo listove iz New Orleansa i Biloxija, dva veća grada koje je ovaj uragan opustošio. Neworlinški Times-Picayun piše kako su mnogi stanovnici ovog grada možda predviđali uragan sličan prošlogodišnjem Ivanu, koji je zaprijetio New Orleansu, ali ga je potom u posljednji trenutak poštedio veće štete. Međutim, to se nije dogodilo, Katarina se kretala točno kako su meteorolozi predviđali. Posljednji uragan izravno je pogodio grad 1965. godine. Riječ je o uraganu Betsy koji je bio kategoriziran kao oluja treće kategorije.

Ovaj put - piše Times-Picayune – posljednja nastojanja na evakuaciji stanovništva u nedjelju pokazala su da je prometni sustav bio preopterećen, posebice u pravcu glavnog grad Louisine, Baton Rougea. Toga su svjesni i lokalni dužnosnici koji će u budućnosti pokušati bolje objasniti vozačima koje alternativne rute postoje. Udaljenost između New Oreansa i Baton Rogea pri prosječnoj brzini prevali se za oko 90 minuta, međutim – piše Times-Picayune - u ovoj posljednjoj evakuaciji nekim je vozačima za taj put trebalo i do 11 sati.

SunHerald izlazi u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi i obavještava svoje čitatelje, od koji su mnogi evakuirani, o poznatim zgradama i drugim znamenitostima koje je uragan Katrina u svom pohodu uništila. Između ostalog ove novine pišu kako njihova zgrada nije uništena, iako je oštećena, a vodeni val nije došao u njenu blizinu. Međutim, zgrada je još u tri sata poslije podne bila bez struje i telefonske veze, a nisu čak radili ni mobiteli. Čelnici ovog lista uputili su nekoliko urednika i drugog osoblja u Colombus, u Georgiji, gdje će biti tisakn novi broj SunHeralda. Kao i u slučaju Timesa-Picayuna nije izvjesno kad će se tiskano izdanje lista pojaviti na kioscima, međutim, SunHerald obavještava svoje čitatelje da je njihov web sajt aktivan s najnovijim lokalnim vijestima, informacijama i drugim prilozima, te da se također obnavljaju blogovi.

U međuvremenu listovima u pogođenom području u pomoć priskaču kolege iz drugih dijelova Amerike. Tako SunHerald piše da se u Mongomeryju u Alalabami nalazi poveća skupina urednika različitih listova s opremom koja čeka da im uvjeti na terenu dopuste da pomognu kolegama iz opustošenih gradova.

XS
SM
MD
LG