Linkovi

Film tjedna: "Braća Grimm"


Redatelj Terry Gilliam okrenuo se legendama i bajkama iz devetnaestog stoljeća i pretvorio ih u avanturističku komediju, punu crnog humora, u kojoj glavne likove tumače Matt Damon i Heath Ledger.

Nekad davno, pravi Jakob i Wilhelm Grimm sakupili su bajke, legende i narodne priče u svoju slavnu knjigu "Bajke braće Grimm". No, u viziji Terryja Gilliama, razgovorljivi Will – u interpretaciji Matta Damona – i knjiški Jake – koga tumači Heath Ledger – pravi su prevaranti.

U jeku Napoleonskih ratova, braća putuju kroz zastrašena sela i gradiće Njemačke kako bi ih očistili od vještica i duhova … točnije od prikaza koje sami stvaraju umijećem mađioničara. Posao im ide dobro sve dok – na vlastito iznenađenje – ne naiđu na stvarnu začaranu šumu.

Sučeljeni s izborom spašavanja reputacije ili golih života, braća Grimm trebaju otkriti kako razbiti čaroliju koja je prava, a ne neki od njihovih trikova s dimom i ogledalima. Matt Damon je već i ranije tumačio lik neočekivanog junaka, a Heath Ledger se ogledao kao junačni heroj akcijskog filma, te su obojica zatražili od redatelja Gilliama da ih pusti da interpretiraju likove suprotno očekivanoj tipologiji. Točnije, kako kaže Matt Damon – da zamijene uloge.

"Doslovce smo ga molili da zamijenimo uloge, jer smo izvorno trebali tumačiti ja Jakea, a Heath Willa. Obojica smo takve likove tumačili već ranije i htjeli smo se okušati na novom polju. Ovako je sve ispalo izazovnije i mnogo zabavnije."

Matt Damon kaže da je maštovitost priče i smještaj radnje pružio protagonistima priliku da sa svojim likovima iskušaju glumačke izazove u kojima se inače ne bi baš često ogledali.

"Svaki dan, kada bismo završili snimanje, mogli smo si reći 'ovako nešto nisam nikada učinio'. Od lizanja žabe, pa do toga da smo bili zavezani za ljestve u šumi koja je zaista bila u plamenu. Svaki dan bi se dogodilo nešto novo, obično vrlo bizarno."

Ili, kako bi rekao redatelj Terry Gilliam, 'a, sada, nešto posve drugo', u stilu svog davnog "Letećeg cirkusa Montyja Pythona", britanske serije humorističnih skečeva, koja mu je donijela slavu prije 35 godina. Među ranijim izletima Terryja Gilliama u mračnu fantaziju ističu se filmovi "Brazil", "12 Monkeys" i "The Fisher King", tako da je objeručke prihvatio priliku da se lati "Braće Grimm".

"Ja sam dijete Grimmovih bajki. Kad sam bio dječak, nismo imali televiziju, imali smo knjige, i ja i danas gledam svijet kroz te pripovjetke. Ove priče otkrivaju određene obrasce u životu kroz koje ja i dan danas doživljavam stvari oko sebe i ne uspijevam se toga riješiti. Ovaj je film moja osveta braći Grimm za sve one noćne more koje su mi oni priuštili."

U ostalim ulogama u filmu "Braća Grimm" pojavljuju se engleska glumica Lena Headey i Talijanka Monica Bellucci. Headey tumači vještu lovkinju koja vodi Willa i Jakea kroz začaranu šumu. Bellucci glumi zlu kraljicu koja su čarolijom osigurava vječni život, ali je u čaroliju zaboravila ubaciti i vječnu mladost i ljepotu. Film je snimljen na lokacijama u Češkoj, a glazbu je skladao Dario Marinelli.

XS
SM
MD
LG