Linkovi

Predsjednik Bush poziva Iračane na jedinstvo oko Ustava


Predsjednik Bush je pozvao Iračane da se ujedine oko nacrta Ustava koji je predstavljen paralmentu unatoč neuspjehu pregovarača da pripreme dokument prihvatljiv svim iračkim etničkim i političkim skupinama. Predsjednik je priznao da se suniti protiv Ustavu, ali je također rekao da je politička debata u Bagdadu znak nade da Iračani mogu svoje buduće probleme rješiti dijalogom, a ne nasiljem.

U redovitoj tjednoj poruci naciji, podsjetimo, predsjednik je pozvao Amerikance da budu strpljivi s američkom vojnom misijom u Iraku unatoč gubitku života. Ankete pokazuju da su Amerikanci podjeljeni po pitanju rata u Iraku. Nadomak predsjednikovom ranču u Teksasu održavaju se skupovi podrške i protivljenja politici predsjednika Busha u Iraku na kojima će sudjelovati tisuće aktivista.

Prijelazni predsjednik Iraka, Jalal Talabni, pozvao je Iračane da podrže nacrt Ustava koji je danas predstavljen parlamentu. Irački čelnik je rekao da je Ustav napisan za sve Iračane te je dodao da je optimist da će dokument biti potvrđen na referendumu koji se mora održati do 15. listopada. Predsjedatelj Povjerenstva za izradu Ustava, šeik Humam Hamoudi, pohvalio je Iračane što su dovršili ovaj dokument koji je, kako je rekao, pisan iračkim rukama.

Sunitski pregovarači, međutim, odbijaju Ustav unatoč nekim dopunama u posljednji trenutak kojima se željelo olakšati bojazni sunita. Prijeporno pitanje je šiitski zahtjev za autonomnom pokrajinom na naftom bogatom jugu, poput onoga što imaju Kurdi na sjeveru. Suniti u središnjem Iraku se boje da će ih takva podjela oslabiti ekonomski i politički. Nejasno je hoće li čelnici sunita potaknuti svoje biračko tijelo da glasuju za ili protiv ustava ili će im preporučiti da bojkotiraju referendum.

XS
SM
MD
LG