Linkovi

Najbolja američka sveučilišta po izboru Princeton Reviewa


Časopis Princeton Review svake godine objavljuje svoju rang listu najboljih sveučilišta i koledža. Popis se nalazi u publikaciji pod naslovom 'Najbolje 361 sveučilište – vodič za pametnog studenta'. Sveučilišta koja uđu u vodič Princeton Review-a svojevrsna su elita – izabrana su među 3500 koledža i sveučilišta, koliko ih ukupno ima u Sjedinjenim Državama. No, među tih 361, izabire se dvadeset zaista najboljih, koji se potom rangiraju po nizu kriterija – od kvalitete nastave pa do udobnosti studentskih domova i hrane u kafeterijama.

U kategoriji 'najkvalitetniji dodiplomski studij', ove je godine najbolji ukupni dojam ostavio Reed College, omanje sveučilište u Portlandu, u saveznoj državi Oregon. Princeton Review je izdvojio Reed College zbog izuzetne kvalitete njegovih studenata, kvalitete cjelokupne akademske ponude, ali i činjenice da tamo profesori zaista predaju, odnosno ne bave se jedino znanstvenim istraživanjima.

Beverly Lau, studentica fizike na Reed College-u, kaže da je njeno sveučilište izuzetno zbog toga što studenti tu dolaze 'kako bi zaista studirali.' "Svi koji ovdje studiraju zaista imaju strastan odnos prema svom studiju. Nakon predavanja uvijek se vode zanimljive diskusije… Moji prijatelji koji studiraju negdje drugdje, studiraju jedino zato da diplomiraju, da završe studij. Na Reed College-u, cilj je naučiti nešto, produbiti svoja znanja.." - rekla je Beverly Lau.

Rang lista najboljih sveučilišta, koju već 14. godinu objavljuje časopis Princeton Review, često se razlikuje od drugih sličnih lista, na kojima obično 'vode' dobro poznata imena – Harvard, Yale, UCLA, Stanford… Robert Franek, urednik vodiča kroz koledže Princeton Review-a, objašnjava zašto je ova publikacija drugačija: "Za nas je jedinstveno to što su sudionici u anketi najbolji stručnjaci - sami studenti. Njih oko 110 tisuća ispunjava upitnik koji je bio objavljen na našem web sajtu. Upitnik je imao 70 pitanja, o svim aspektima studentskog života. Kakvi su profesori? Je li riječ o vjerskoj instituciji? Postoji li tolerancija za studente homoseksualnog usmjerenja? Jesu li studenti politički aktivni? Odgovori na pitanja poput ovih upućuju na to jesu li studenti zadovoljni ili ne."

Primjerice, ako želite iskusiti nacionalnu šarolikost američkog visokoškolskog obrazovanja, uputite se na Sveučilište George Mason, u Virginiji, koje doslovce pohađaju mladi iz cijelog svijeta. George Mason je proglašen od strane Princeton Reviewa 'najpluralističnijim sveučilištem' kada je u pitanju etnički sastav. Ramachandra Yellapragada, student na Sveučilištu George Mason, je iz Indije. "Krasno je kad na campusu možete sresti ljude iz pedeset različitih zemalja. Kada ste u predavaonici, vidite kako svi ti ljudi različito razmišljaju, za svaki problem nalazi se pedeset različitih rješenja" - rekao nam je Ramachandra Yellapragada.

Od svih američkih sveučilišta najselektivniji je Massachusetts Institute of Technology, koji prima tek oko 16 posto prijavljenih kandidata. MIT je poznat po izvrsnim programima iz prirodnih znanosti, i u tome je svojevrsni 'trend-setter', kaže Robert Franek. "Sve je veći interes za područja koja su izravno vezana uz stvarni život, uz primjenu znanstvenih dostignuća, pogotovo u prirodnim znanostima i tehnologiji. Brucoše sve više zanima program koji uključuje mogućnost kvalitetne prakse, nakon prve ili druge godine…" tvrdi urednik Princeton Reviewa.

Princeton Review rangira sveučilišta i po tome koliko se – i kako - studenti na njima zabavljaju, u svoje slobodno vrijeme. Biti proglašen za 'top party school' – u svakom slučaju nije referenca koja će ispuniti ponosom dekana konkretnog fakulteta. Međutim, mnogi američki studenti sveučilište biraju baš na temelju tog kriterija.

Prema anketi Princeton Review-a, pri izboru 'najzabavnijeg' – ili možda je bolje reći 'najrazularenijeg' - sveučilišta u obzir su uzimani ovi kriteriji: konzumacija alkohola i droge; te, koliko tipični student treba učiti da bi 'prošao'. Tu su i aktivnosti studentskih organizacija, pogotovo 'bratstava' – koja su često središta društvenog života na kampusu.

Ove je godine 'top party school' – Sveučilište Wisconsin. Zamolili smo za reakciju Susan Crowley, koja na tom sveučilištu vodi program za smanjenje konzumacije alkohola među studentima. "Činjenica da je naše sveučilište ocjenjeno 'najrazularenijim' u zemlji u svakom slučaju predstavlja razlog za uzbunu. Pred nama je očigledno još mnogo posla. No, moram reći da je, ipak, na Sveučilištu Wisconsin posljednjih godina ostvaren izvjestan napredak u vezi s odgovornijim konzumiranjem alkohola" - rekla je Susan Crowley.

Ona kaže da njezin program obavještava roditelje studenata o opasnostima prekomjernog konzumiranja alkohola te 'promovira manje opasne načine zabavnog života'.

Inače Robert Franek kaže da godišnja rang-lista najboljih sveučilišta i koledža često inicira promjene u konkretnim visokoškolskim ustanovama, koje, naravno, žele biti što bolje rangirane. Jasno, prvenstveni cilj ovog vodiča je informiranje budućih studenata da izaberu za sebe najbolju akademsku opciju. "Većina studenata će na jednom sveučilištu provesti sljedeće četiri godine, i zbog toga zaista treba dobro procijeniti kakav akademski program želite, kako zamišljate studentski život, i to ne samo u predavaonici već i izvan nje" - rekao nam je Robert Franek.

Koje je sveučilište najbolje, a koje je podbacilo? Rezultati rang liste Princeton Reviewa posljednjih su dana bili objavljivani na naslovnicama svih američkih dnevnika. Jer škola je počela, i ovogodišnji će maturanti uskoro početi razmišljati o tome kuda će sljedeće godine poći na studij.

XS
SM
MD
LG