Linkovi

Don Stojić: Velik značaj posjete kardinala Bozanića hrvatskim vjernicima u SAD-u


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, nalazi se u posjetu Sjedinjenim Državama do 5. rujna. Sljedećeg vikenda kardinal Bozanić sudjelovat će u proslavi 20. obljetnice Hrvatske misije svetog Blaža u Washingtonu, a u nedjelju će predvoditi jubilarno hodočašće hrvatskih vjernika iz Sjedinjenih Država i Kanade u nacionalno svetište Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije ovdje u Washingtonu. Tim povodom razgovarali smo s don Damirom Stojićem, župnikom Hrvatske pastoralne misije u Washingtonu.

Don Damir Stojić kaže da je značaj posjeta kardinala Bozanića Hrvatskoj pastoralnoj misiji u Washingtonu veliko zato što je, u odnosu na posljednji put kada je boravio u ovom području, promoviran.

"Za nas u Katoličkoj crkvi, pošto ima nešto više od 120 kardinala, on je, kako mi kažemo stožernik Katoličke crkve i najbliži papi. On je predsjednik Crkve u u Hrvata i za sve Hrvate katolike ovo ima veliki zančaj za jer on je najviši predstavnik Crkve u Hrvata."

Don Stojić dodaje da će njemu osobno biti čast biti u društvu s kardinalom koji mu je osobno dao preporuku za imenovanje na mjesto čelnika Hrvatske pastoralne misije u Washingotnu. No, kako je naglasio, nada se i da će kardinal uputiti posebnu poruku vjernicima.

"S druge strane, očekujem da će našim ljudima uputiti poruku o vjernosti Crkvi, gdje god da se oni nalaze, jer on će biti i u Harrisburgu u Pennsylavniji, gdje će imati misu i ovdje u Washingtonu gdje će predvoditi dvije značajnije mise."

Župnik Hrvatske pastoralne misije u Washingtonu naglašava da će ovogodišnje hodočašće Hrvata u Nacionalno svetište Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije u Washingtonu imati dvije teme.

"Prvo je 35-to hodočašće Hrvata. Naime, prije 35 godina Hrvati su podigli dvije kapelice u Nacionalnoj bazilici ovdje u Washingtonu i ova bazilika je predstavništvo Katoličke crkve za Ameriku i tu možete vidjeti da svaki narod ima svoju kapelicu. Mi Hrvati smo možda jedini koji imamo dvije kapelice u kripti, u donjoj crkvi. A drugi događaj je 20-ta godišnjica osnivanja župe svetog Blaža ovdje u Washingtonu."

Kao i svake godine očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz Sjedinjenih Država i Kanade.

"Svaka župa je pozvana iz cijele Sjeverne Amerike iako zadnjih par godina, zanimljivo, iza 1990-tih, do 90-tih osjećali smo da je ovo hodošačšće središnje, da se pokažemo, da nas ima, i ovo je bio trenutak molitve za domovinu. Od 1990-tih broj se smanjio. Očekujemo najviše hodočasnika iz Amerike, i to ovog sjevero-istočnog djela. Tu je i dugačak vikend pa ćemo vidjet kako će se to manifestirat, ali očekujemo dosta vjernika."

To su bile riječi don Damira Stojića, župnika Hrvatske pastoralne misije u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG