Linkovi

Hrvatska: Sezona premašila prognoze


Prema procjenama Hrvatske turisticke zajednice ova ce godina biti jedna od uspjesnih, s oko devet i pol milijuna gostiju i turistickom zaradom od oko sest milijardi eura. Za hrvatski turizam 2005 bi mogla biti najuspjesnija poslijeratna godina, svakako za najmanje dva, tri posto bolja od prosle kada je Hrvatsku posjetilo 9,4 milijuna gostiju. Do srpnja je posjetilo 4,5 milijuna stranih turista, 9 posto vise nego u istom periodu lani. Samo u srpnju bilo je 13 posto vise stranaca na Jadranu i cak 18 posto vise domacih gostiju.

“Jos je rano za konacne ocjene, ali svi pokazatelji premasuju nasa ocekivanja,” kazao je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Igor Borojevic, voditelj odjela za inozemna predstavnistva Hrvatske turisticke zajednice (HTZ).

Dodaje da su u HTZ-u za ovu sezonu planirali porast broja gostiju od dva do tri posto a konacna bi brojka mogla biti veca od pet posto. Borojevic kaze da bi “i ovogodisnja turisticka zarada mogla biti za oko pet posto veca u odnosu na 2004., kada je zaradjeno 5,4 milijarde dolara” “Mozemo biti zadovoljni”, rekao je, “polako se priblizavamo svom krajnjem cilju.”

Hrvatski je cilj 11 milijuna turista i ostvarenje turistickog prihoda od 29 posto BDP-a, osam posto veceg nego lani. Hrvatska je jedna od popularnijih destinacija za njemacke turiste. Prosle godine odmor na Jadranu provelo je njih, nesto manje od 1,6 milijuna, svaki pet strani turista dosao je iz Njemacke. I ovog ljeta na Jadranu ih je bilo najvise. U prvih sedam mjeseci ove godine 19 posto svih stranih gostiju koji su posjetili Hrvatsku bili su Nijemci.

Voditelj odjela za inozemna predstavnistva Hrvatske turisticke zajednice kaze da je “Hrvatskoj Njemacka najvaznije trziste i po broju dolazaka i po nocenjima”. “Nijemci su nam broj jedan, najvise pridonose prihodu od turizma, dobri su potrosaci i dobri gosti,” kaze Borojevic. Njemacki turisti, uglavnom ljudi srednje dobi ili mladji parovi s djecom, zadovoljni su odmorom u Hrvatskoj. Raspolozenje im donekle kvare cijene i umjerena kvaliteta i lose vrijeme. Njemacki mediji navode da u nekim hotelima i restoranima jos uvijek ima zaposlenika "koji izgledaju bezvoljno, radni im je moral stari socijalisticki, a cijene kapitalisticki visoke".

Ipak, isticu kako Hrvatska nije skupa kao Italija, Francuska ili Spanjolska. Cijene nisu ni niske kao u Turskoj, ali Njemci koji Hrvatskoj daju prednost pred jeftinom Turskom nisu pobornici masovnog turizma. “Nismo jako skupi, a cilj nam nije da budemo jeftini. Nasa ponuda nije savrsena, ali puno se radi i dosta ulaze,” kaze Borojevic dodajuci kako sve vazniju ulogu pri odabiru turisticke destinacije igra i sigurnost. “Hrvatska je,“ istice, „vrlo sigurna zemlja. To je jedan od nasih vaznih aduta ali nije jedini."

XS
SM
MD
LG