Linkovi

Terry McMillan: "Prekidanje svega"


Spisateljica bestselerra Terry McMillan poznata je po tome da vješto dočarava i humor i tešku životnu stvarnost današnjih Amerikanki afričkog podrijetla. U romanu Waiting to Exhale pisala je o četiri prijateljice koje traže ljubavnu vezu, a u romanu How Stella Got Her Grove Back o ženi koja otkriva ljubav sa znatno mlađim muškarcem. Ovih je dana objavila djelo The Interruption of Everything – Prekidanje svega – o ženi koja je sučeljena s promjenama srednjih godina.

Termin krize srednjih godina često se koristi za opisivanje poteškoća s kojima su sučeljeni muškarci u četrdesetima i pedesetima, dok se pokušavaju pomiriti s prolaskom mladosti i približavanja starijem dobu. Međutim, i žene imaju svoje krize srednjih godina, sugerira Terry McMillan u svojoj novoj knjizi. Glavna junakinja romana je Marilyn Grimes, u srednjim četrdesetima, s uspješnim suprugom, troje odrasle djece i udobnim domom u sjevernoj Kaliforniji. Ipak, gospođa McMillan kaže da ono što nedostaje junakinji njezine knjige jest "vlastitit život".

"Ona počinje imati svoj život, ali ne zna zapravo što da učini s prostorom koji joj se oslobodio.Pokušava ustanoviti kako da svoj brak učini smislenim, ukoliko ga je uopće vrijedno više sačuvati, te treba li potražiti nešto novo. U osnovi, pokušava ustanoviti što može učiniti kako bi sebe njegovala."

Kao samohrana majka, Terry McMillan kaže da je Prekidanje svega inspirirano drugim majkama koje je promatrala dok je njezin sin odrastao. Poput njene junakinje, mnoge od tih žena posvetile su život svojim obiteljima, a potom su se trebale nositi s prazninom koja je ostala kad su djeca odrasla i napustila dom. Poslušajmo Terry McMillan kako čita ulomak iz svoje knjige.

"Kao supruga i majka mogla sam si priuštiti luksuz da imam višestruke i simultane karijere. Bila sam vozačica. Glavna kuharica. Stručnjak za unutarnji dizajn. Arhitektica za uređenje površina i vrtlarica. Bila sam i soboslikarica. Obnoviteljica starog namještaja. Osobna kupovateljica. Pomoćnica veterinara, a ponekad i veterinarka….Bila sam kozmetičarka, medicinska sestra i pomoćnica medicinske sestre. Psihijatrica i psihologinja. Evangelistica. Dugo sam se vremena osjećala kao da sam nesmotreno imala magisterij iz "Kako da se brinem o svima osim o sebi" i doktorat iz "Kako se pretvarati da vam nije stalo". Ali, meni jest stalo."

I baš kad postane spremna da se pobrine za sebe, cijeli niz novih komplikacija uđe u Marylinin život. Vjeruje da joj je počela menopauza, da bi na kraju ustanovila da je trudna. Njena majka iskazuje rane znake Altzhaimerove bolesti, a njezin suprug najavljuje da želi napustiti kuću na neko vrijeme, nadajući da će se pomiriti s dvojbama svoje krize srednjih godina. Terry McMillan vjeruje da muškarci i žene mogu iskusiti krizu srednjih godina na različite načine.

"Mislim da muškarci na neki način pokušavaju ponovno steći mladost, odnosno ono što vjeruju da nisu uspjeli iskusiti. Vjeruju da su nešto propustili. S druge strane, žene osjećaju, jer više ne mogu rađati, kao da je to kraj. A onda imate i drugu skupinu žena, ja pripadam toj skupini, koje vjeruju 'ovo je moja druga prilika'."

I dok mnogi autoricu slave kao glas Amerikanki afričkog podrijetla, Terry McMillan ne vjeruje da je njen roman Prekidanje svega djelo o bilo kojoj rasnoj skupini. Promjene srednjih godina događaju se svima, kaže autorica, a u ovoj knjizi raznoliki spektar čitatelja može pronaći nešto za sebe. Knjigu Prekidanje svega objavila je izdavačka kuća Viking Press iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG