Linkovi

Irak: Kurdski i šijitski čelnici spremni poslati revidiranu verziju nacrta ustava u parlament sutra


U Iraku izgleda da su kurdski i šijitski čelnici spremni poslati revidiranu verziju nacrta ustava u parlament sutra, iako sunitski muslimani kažu da sporazum nije postignut. Šijitski pregovarači iznijeli su svoj konačni dopunjeni prijedlog sunitskim kolegama jučer. Rano jutros čelnik odbora za izradu nacrta ustava i predsjedatelj parlamenta u odvijenim su priopćenjima izjavili da je postignut kompromis i daće novi nacrt ustava biti spreman za parlament u nedjelju. Međutim, suniti ustraju u tome da nisu pristali na konačni sporazum.

Irački su zakonodavci suočeni sa nekoliko velikih prepreka vezanih uz prvi ustav te zemlje. Iračani bi se trebali izjasniti o sudbini tog dokumenta na izborima koji će se održati 15. listopada ove godine. Dok su se vođe šijita i Kurda složile s nacrtom novog Ustava, čelnici sunita izražavaju svoje neslaganje s nekoliko aspekata tog dokumenta. Oni žele više vlasti za centraliziranu vladu u Bagdadu, a mnogi od njih traže da se u Iraku uspostavi svjetovni zakon i umanji utjecaj islamskog zakona.

Novi Ustav može biti usvojen jedino ako dobije većinu na nacionalnim izborima i ako ga odobri barem dvije trećine birača u 16 od 18 Iračkih pokrajina. Kako suniti drže glasačku većinu u barem 4 pokrajine, izbori bi mogli rezultirati neprihvaćanjem novog Ustava, raspadom skupštine i cijeli bi se proces donošenja ustava morao ponoviti.

Iz Iraka i vijest da je američka vojska jučer pokrenula višestruke zračne udare na zgrade uz sirijsku granicu u kojoj se sklonilo oko 50 terorista povezanih s Abuom Musabom al-Zarkavijem. Nisu objavljene informacije o gubicima.

XS
SM
MD
LG