Linkovi

Amerikaci već razmišljaju o tome kako se grijati ove zime i ostati u okviru kućnog budžeta


New York Times piše o tome kako cijene energije pogađaju Amerikance sa svih strana. Četiri mjeseca prije prvog dana zime vani su još temperature blizu 30 stupnjeva, ali mnogi Amerikanci već razmišljaju kako će se grijati u najhladnije godišnje doba i pri tom ostati u okviru kućnog budžeta. Umjesto kratkotrajnog poskupljenja cijena energije, kojeg su mnogi očekivali - čini se da će cijeli niz skupih energenata – ulja za loženje, prirodnog plina, struje i benzina – ostati s nama za duže vrijeme. Jedna škola u saveznoj državi Maine, držat će temperaturu u prostorijama nižu za nekoliko stupnjeva tijekom nadolazeće zime.

Ekonomisti općenito smatraju da visoke cijene energije neće skrenuti američko gospodarstvo s njegova puta. Međutim, možda će se malo uzdrmati – piše New York Times napominjući da će Amerikanci ove godine potrošiti 600 milijardi dolara na naftne derivate.

Današnji Christian Science Monitor donosi izvješće o cijenama energije koje je možda malo i utješno za Amerikance. Dopisnik ovog lista iz Pariza piše o tegobama sve većih cijena na benzinskim crpkama europskih vozača. I prije najnovijih poskupljenja cijene benzina u Europi bile su najviše na svijetu. A sad preračunato jedan galon benzina u Amsterdamu košta čak 7 dolara i 13 centi.

U usporedbi s tim prosječna cijena jednog galona u Sjedinjenim Državama od 2 dolara i 61 cent prava je sitnica. Ovaj kontrast u cijenama i politici prema zaštiti okoliša – kao i dramatične razlike koje takvo stanje inspirira – signalizira proširenje transatlantskog jaza po pitanju energetike – piše Christian Science Monitor, zaključujući s pitanjem "Nudi li Europa Americi pogled na njenu budućnost?"

XS
SM
MD
LG