Linkovi

SAD predlažu velike promjene u nacrtu sporazuma o reformi UN-a


Sjedinjene Države predlažu velike promjene u nacrtu sporazuma o reformi Ujedinjenih naroda. Taj sporazum trebao bi biti potpisan na zasjedanju Glavne skupštine na kojem će se razgovarati o reformi svjetske organizacije.

Američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Bolton ovog je tjedna veleposlanicima više od 190 zemalja članica uputio pismo u kojem poziva na trenutno održavanje pregovora o zaključnom dokumentu sastanka državnih čelnika 14. rujna. Američka misija manjoj je skupini ambasadora uputila prijedloge promjena u dokumentu o kojem se pregovara već šest mjeseci. Sjedinjene Države predlažu da se iz dokumenta izbaci 400 paragrafa čime bi se dokument s 38 sveo na tri stranice. Washingon preporuča da se iz dokumenta izbaci bilo kakvo spominjanje Međunarodnog kaznenog suda, Sporazuma o smanjenju globalnog zatopljavanja iz Kyota, Sporazuma o zabrani izvođenja nuklearnih testova te Ciljeva razvitka u novom tisućljeću koji su dogovoreni prije pet godina. Američki prijedlog izazvao je zabrinutost brojnih diplomata koji su povjerovali da su pregovori o završnom dokumentu gotovo okončani.

Glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim narodima, Richard Grenell odbacuje neke sugestije da Sjedinjene Države pokušavaju ponovno ispregovarati cijeli dokument. "Takva ocjena je smiješna. Iznosi se pretpostavka da je sporazum dovršen, a to nije točno. Mi smo iznijeli svoje mišljenje, a ne amandmane. Tražili ste naše mišljenje i mi smo vam ga dali".

Ovaj američki diplomat predviđa da rasprava o reformi Ujedinjenih naroda neće biti dovršena na vrijeme za sastanak Glavne skupštine sljedećeg mjeseca te predviđa da će trajati još godinama. Skupu u New Yorku, kojim će se obilježiti 60-ta godišnjica osnivanja Ujedinjenih naroda, nazočit će 170 državnih čelnika uključujući predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG