Linkovi

Hrvatska bi mogla više znati o sudbini svog pregovaračkog procesa s EU početkom rujna


Ministri vanjskih poslova EU na svom neformalnom skupu uz golf-igrališta resorta Celtic Mason – poznatija inače kao budući domaćin Riders Cupa, susreta američkih i europkih najboljih igrača – za središnju će temu imati nastavak procesa proširenja s naglaskom na Turskoj. Hrvatska je marginalna iz razloga što se njezin start pregovora zavrijeđuje u Zagrebu, prvedbom akcijskog plana a vrednuje poglavito u Haagu, stavom Tužiteljstva kaznenog suda a kojega će se Europljani i dalje čvrsto držati, dok je Turska upitna zbog rezervi nekih članica o opravdanosti primanja ove ogromne države u Uniju, jednog dana kada bude spremna.

Ministarskom će skupu prisustvovati i hrvatska šefica i turksi šef diplomacije. Ne očekuje se da će se u Celtic Masonu u Newportu išta bitno dogovoriti za Hrvatsku bez izmijenjene situacije u Hrvatskoj. Što će zapravo biti i kako bi se stvari mogle razvijati kako napreduje jesen naznačiti će 1. rujna glavna tužiteljica, istina u Bernu, u Švicarskoj, gdje sudjeluje na skupu o zapadnom Balkanu.

Prema potvrdi press-službe Tužiteljstva glavna tužiteljica susrest će se s novinarima i to će biti prva javna informacija kako u Tužiteljstvu vide ispunjenje akcijskog plana Zagreba. U britanskom pak Predsjedništvu Unijom predviđaju da će se u vrijeme oko ministarskog skupa točnije znati kako s Hrvatkom i kada će se opet sastati ad hoc radna skupina za procjenu suradnje Zagreba s Haagom. Ovog trenutka, Britanci priznaju kako nisu dobili nikakvih novih obavijesti, možda , ali samo možda, koju novost donese ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar–Kitarović na sastanke u Europskom parlamentu idućeg ponedjeljka.

Britanci dakle misle sazvati ad hoc skupinu (zadnja je, podsjećanja radi, bila u Londonu ali na razini operativaca, ne politčara). Prvi je mogući termin okupljanja task force , pod uvjetom da stignu nove informacije, već u Newportu, na marginama neformalnog ministarskog sastanka ili kasnije tokom mjeseca, pa nije isključeno ni da se skupina sastane za rujanskog zasijedanaj Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Ponovno paralela Hrvatske i Turske, turski su pregovori zakočeni blokom političkih nedoumica, hrvatski, naglašava britanski diplomat iz Misije ove članice pri EU, isključivo pravnim, čak i tehničkim, što znači samo jedno, pregovori će početi čim se ustrvdi puna suradnja s haaškim sudom.

XS
SM
MD
LG