Linkovi

Do embrijskih matičnih stanica 'preokretanjem' biološkog sata


Znanstvenicima je uspjelo preokrenuti 'biološki sat' u odraslim ljudskim stanicama i navesti ih na regresiju gotovo do stanja u kakvome su kod embrija, dakle do matičnih stanica. Ukoliko ova metoda bude usavršena, jednog dana matične stanice, potrebne za liječenje, mogle bi biti dostupne i bez kloniranja odnosno uništavanja ljudskih embrija.

Znanstvenici Sveučilišta Harvard stvorili su ljudske embrijske matične stanice od odraslih stanica koristeći metodu koja je ranije bila isprobana samo na mišjem tkivu. Kevin Eggan i njegovi kolege spojili su pojedinačne odrasle stanice ljudske kože i kostiju s embrijskim stanicama, genetski pre-programiravši odrasle stanice tako da su stvorile značajke matičnih stanica. "Po prvi put smo to izveli s ljudskim stanicama, preokrenuli smo biološki sat odrasle stanice, i odveli je natrag u embrijsko stanje. U hibridima stanica koje smo napravili, embrijsko stanje potpuno dominira nad odraslim stanjem stanica."

Embrijske matične stanice su nezrele stanice koje se mogu razviti u bilo koju vrstu tkiva kako se razvija fetus. Za medicinu su one važne jer opiti ukazuju da bi injiciranjem takvih stanica kod osoba oboljelih od određenih bolesti matične stanice mogle zamijeniti oboljele i obnoviti funkciju oboljelog tkiva. Kevin Eggan kaže da su znanstvenici shvatili da njihova metoda fuzije stanica daje rezultate kada su vidjeli da hibridi pokazuju značajke matičnih stanica. "Vidjeli smo male kolonije stanica u rastu koje su jako nalikovale embrijskim matičnim stanicama. Tada smo ih podvrgli pokusima i pokazali da je njihovo stanje zaista bilo pretvoreno u embrijsko stanje."

Kako znanstvenici objašnjavaju u članku u časopisu "Science", neki od testova pokazali su da reprogramirane stanice mogu biti potaknute na dozrijevanje u živčane stanice, folikle dlaka, mišićne stanice, te crijevne stanice. Nova metoda mogla bi, na koncu, znanstvenicima omogućiti da stvore nove linije matičnih stanica bez korištenja ljudskih jajnih stanica ili uništavanja ljudskih embrija kao izvora matičnih stanica.

Ovo potonje je kontroverzno pitanje i u Sjedinjenim Državama i drugdje. Američki zakoni zabranjuju korištenje novca poreznih obveznika – kroz proračunska izdvajanja – za takva istraživanja, iako u Kongresu čeka na raspravu zakonska mjera kojom bi zabrana bila ukinuta. Harvardski znanstvenici naglašavaju da je metoda fuzije stanica još jako daleko od toga da bi mogla zamijeniti korištenje embrija. Najvažniji problem, kako kažu, krije se u činjenici da fuzionirane stanice ostaju stanice sa dva seta gena – onih odraslih i onih embrijskih. Treba razviti metodu kojom bi bila uklonjena embrijska DNK tako da preostali geni odgovaraju odraslom donoru za koga se priprema terapija matičnim stanicama, kako ne bi došlo do reakcije imunološkog sustava liječene osobe i odbacivanja terapijskih stanica.

XS
SM
MD
LG