Linkovi

Websajt projekta ECHO bavi se poviješću znanosti i tehnologije


U današnjoj rubrici websajt tjedna predstavljamo projekt ECHO koji se bavi poviješću znanosti i tehnologije. Od formula grčkog matematičara Arhimeda do zakona gravitacije Isaaca Newtona i zamršenosti teorije povezanosti, ECHO projekt pokazuje kako se Internet može upotrijebiti za očuvanje i prezenataciju povijesti znanosti i tehnologije ujedno služeći kao svojevrsni laboratorij za inovacije.

Dan Cohen iz projekta ECHO nabraja ciljeve tog programa. "Osiguravanje centraliziranog izvora podataka za studiranje povijesti znanosti i tehnologije putem Interneta. Imamo istraživački centar koji katalogizira, bilježi i prikazuje pet tisuća sajtova koji obrađuju povijest znanosti, tehnologije i industrije. Imamo i zbirni centar koji pruža pomoć onima koji bi htjeli na svojim Internet stranicama prezentirati povijest znanosti, tehnologije i bilo kojeg drugog pitanja".

Na stranicama ECHO projekta nalazi se sekcija s praktičnim programskim paketima koji mogu pomoći u dizajniranju atraktivnih Internet stranica. "Veći dio, oko pet tisuća websajtova, koji se bave poviješću znanosti pripremila su sveučilišta, muzeji i druge institucije. No ima i onih koje su sačinili pojedinci koji nisu službeno priznati stručnjaci za povijest".

Dan Cohen je profesor povijesti na sveučilištu George Mason, gdje je ECHO projekt i zaživio. On kaže da neki povjesničari s akademskim obrazovanjem vide takvu vrstu demokratizacije povijesti kao prijetnju. No - drugi povjesničari imaju drugačije mišljenje. "Sviđa nam se ideja da bilo tko može postaviti nešto na Internetu kao na web stranicama Wikipedia.org".

Wikipedia.org je internetska enciklopedija koja donosi više od milijun članaka na brojnim jezicima. Kako bi im pomogao da dizajniraju vlastite povijesne Internet stranice ECHO projekt osigurava razna Internet sredstva za pomoć. Neovisno o tome trebate li samo dobro indeksiran vodič nekih od najzanimljivijih Internet stranica povijesti znanosti, ili želite dizajnirati vlastitu stranicu, provjerite - projekt ECHO na adresi http://echo.gmu.edu.

XS
SM
MD
LG