Linkovi

Bush: SAD će poraziti terorističku ideologiju mržnje


Predsjednik Bush je, takodjer, izjavio da irački čelnici dovršavaju rad na demokratskom ustavu prkoseći na taj način teroristima i pesimistima. Predsjednik je dao takvu izjavu u govoru vojniim veteranuma okupljenima na skupu u saveznoj državi Utah.

Američki čelnik je rekao da su Sjedinjene Države porazile fašizam i komunizam te da će poraziti terorističku ideologiju mržnje. Predsjednik je nakratko prekinuo odmor u Teksasu kako bi ovog tjedna održao dva govora o ratu u Iraku i ratu protiv terorizma. U blizini mjesta na kojem je predsjednik održao govor održan je anti-ratni skup. Sve više zakonodavaca također izražava neslaganje s predsjednikovom politikom u Iraku uključujući i neke republikance.

Chuck Hagel iz Nebraske, koji je dva puta bio ranjen u Vijetnamu, usporedio je situaciju u Iraku upravo s Vijetnamskim ratom. «Što budemo duže ostali u toj zemlji, imat ćemo više problema. Koji god kriterij da uzmete u obzir mi ne pobjeđujemo u Iraku», rekao je Hagel dodajući da je američki angažman u Iraku destabilizirao Srednji istok.

Zbog Iraka posljednjih dana sve su dublje podjele i među demokratskim čelnicima, piše Washington Post. Naime, aktivisti i stratezi žele od demokrata da snažnije zatraže povlačenje vojnika iz Iraka. Za demokrate je problem – kako kritike na račun Busha uobličiti u konzistentnu političku platformu. Neki vjeruju da bi poziv na povlačenje vojnika dobar dio biračkog tijela mogao ocijeniti defetističkim i, na taj način, dati republikancima novu priliku da prikažu demokrate slabima po pitanju nacionalne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG