Linkovi

Njemački mediji o posjetu pape


Dan nakon papina povratka u Rim njemacki mediji analiziraju njegov posjet i stajalista koja je iznio na Svjetskom danu mladih katolika pokusavajuci ocijeniti u kojem ce smjeru Benedikt XVI voditi Katolicku crkvu.

Vecina njemackih novina izrazava sumnju da ce papin posjet manifestaciji koja je okupila milijun mladih hodocasnika dovesti do ponovnog budjenja Katolicke crkve u Njemackoj ali i citavoj srednjoj Europi gdje je vjera koju poducava u manjini.

„Problemi s kojima se susrece Katolicka crkva nece biti manji,” pise münchenski „Sueddeutsche Zeitung“ upozoravajuci da ce crkva nastaviti gubiti clanove u srednjoj Europi te da mora odluciti sto treba poduzeti i kakve reforme provesti kako bi privukla mlade ljude. List se pita i kakav je utjecaj dogadjaj imao na samog papu Benedikta ciji su govori u Njemackoj bili oprezni a on vidljivo zabrinut kako ne bi napravio nikakvu pogresku. „Mozda se u Rim vratio promijenjenih stavova,“ pita se lijevo orijentirani Sueddeutsche Zeitung.

Die Welt pise o rastucoj spremnosti crkve da prihvati drugacija stajalista oko seksualnih pitanja, obzirom da se vecina mladih, ukljucujuci i stotine tisuca onih koji su pozdravili papu u Kölnu striktno ne pridrzavaju crkvinih lekcija o braku, obitelji i kontracepciji. Komentator Die Welta vjeruje da su katolicki biskupi vise nego ranije spremni prihvatiti razlike izmedju dogme i realnosti ali istice da ce samo reakcije na predstojecu papinu encikliku utvrditi postoji li istinski potpuno slaganje izmedju njega i mladih ljudi. Kritizirajuci ga jer je, tvrde, propustio povijesnu priliku da se isprica za ulogu Katolicke crkve za vrijeme holokausta.

Tageszeitung na naslovnoj stranici od Benedikta XVI trazi da "ucini pokoru". List ga hvali sto je posjetio kölnsku sinagogu kao njemacki papa u drzavi koja je pocinila holokaust. „Sramota je,“ pise komentator ovog lista sto nije imao velicinu svog predhodnika i ispricao se za sutnju crkve za vrijeme prognona Zidova. Tjednik Spiegel zakljucuje da ce nakon Pape ostati samo brdo izgradjeno na Marienfeldu kraj Kölna kao podsjednik na nerealan dogadjaj, Benediktov posjet domovini u kojoj katolici izumiru. Uskoro ce plakate papina posjeta zamijeniti izborni, pocet ce kampanja a ime Benedikta XVI tesko da ce se vise puno pojavljivati, pise Spiegel.

XS
SM
MD
LG