Linkovi

Film tjedna: Red Eye


Sve počinje kao slučajan susret u redu putnika koji čekaju na noćni let s jedne na drugu stranu Amerike. Lisa, upraviteljica jednog luksuznog hotela u Miamiju, vraća se kući nakon kratkog ali emocionalno iscrpljujućeg puta na pogreb jednog od članova obitelji. Kad se ukrca u zrakoplov, s iznenađenjem shvaća da sjedi točno pokraj Jacksona, prijatnog mladića s kojim je popila piće u baru aerodroma. No, za kratko saznaje da se baš i ne radi o slučaju.

Jackson je, naime, imao za cilj upravo sjediti pokraj nje. On je profesionalni ubojica i, kako joj je trezveno objasnio, ima suradnike koji su spremni momentalno ubiti Lisinog oca ukoliko ona ne učini točno ono što joj on kaže. Ako želi spasiti oca, mora – ne mičući se sa svog sjedala – telefonirati u svoj hotel i tražiti da se stvarna meta Jacksonovog napada, jedan visoko rangirani političar, smjesti u točno određenu sobu.

Velik dio napetosti proizlazi iz smještaja sjedišta dvoje glavnih protagonista – Lisa sjedi do prozora, a Jackson uz prolaz. Kanadska glumica Rachel McAdams kaže da je skučenost prostora i blizina pri snimanju – koje se odvijalo u autentičnom zrakoplovu – stvarala autentičnu napetost.

"To mi je uveliko pomagalo. Čak sam bila i zahvalna da je napetost već izazvana time što smo po 12 sati bili prikovani za ista dva sjedišta s kamerama točno ispred nas, na dohvat ruke. Osjećaj nervoze i iščekivanja je bio potpuno nepatvoren."

Irski glumac Cillian Murphy kaže da je za njega izazov uloge bio u dvojnosti lika – prvo šarmira Lisu, pa i publiku, da bi se potom pokazao u pravom svjetlu, kao hladnokrvni i neumoljivi ubojica.

"Psihološka strana je sjajna prilika da se uđe u um svog lika i ponaša na način kako se čovjek nikada ne bi ponašao u svom vlastitom životu … kako nikada ne bi ni pomislio da se ponaša, potpuno izvan naših moralnih okvira."

Redatelj Wes Craven dobro je poznat po svojim horror filmovima, ali u filmu "Red Eye" on se nije poslužio nikakvim natprirodnim pojavama, ni čudovištima. Ovaj bivši sveučilišni profesor engleskog jezika kaže da velik dio psihološke napetosti proizlazi iz stvarnih strahovanja pri letenju, koja su, bez ikakve dvojbe, povezana s terorističkim napadima 2001. godine.

"Mislim da je to toliko očigledno da se ne može ignorirati. Napadi od 11. rujna svima su nam na pameti. Kada sam pročitao scenarij i razmislio kakva bi bila moja vizija te priče, bilo mi je jasno da želim staviti posebno težište na činjenicu da se Lisa na koncu protiv ovog ubojice bori u kući u kojoj je odrasla. Za mene , to je značilo da publici govorim 'Znam da u nekom djeliću svoje duše i vi čeznete da se vaša zemlja uhvati u koštac sa svojim neprijateljima pod ravnopravnim uvjetima'. Ja sam tako i doživio ovu temu – kao metaforu svijeta kakav je danas."

U filmu "Red Eye" pojavljuje se i engleski glumac Brian Cox, kao Lisin otac, čija je sudbina povezana s pokušajem političkog atentata. Glazbu za film skladao je Marco Beltrami.

XS
SM
MD
LG