Linkovi

Još uvijek nejednakost u zdravstvenoj zaštiti američkih crnaca i bijelaca


Washington Post piše o tome kako Amerikanci afričkog podrijetla imaju i daljnje slabiji pristup zdravstvenoj zaštiti od bijelaca, unatoč godina napora da se uklone rasne neujednačenosti u sustavu medicinskih usluga i da se pomogne crnačkom stanovništvu da doživi istu životnu dob kao i drugi Amerikanci. U tri različita istraživanja ustanovljeno je da se nad crncima još uvijek izvršava znatno manje kirurških zahvata, pregleda te da oni uzimaju manje lijekova i drugih terapija od bijelaca.

U istim se studijama kaže da iako je zdravstvena zaštita Amerikanaca afričkog podrijetla u mnogim segmentima uznapredovala, oni još uvijek zaostaju u nekim od uobičajenih kirurških zahvata kao što je ugrađivanje srčane premosnice i vađenje slijepog crijeva. Također nad crncima se vrši manje mamograma, pregleda kojim se otkriva rak u ranoj fazi, a propisuje im se manju lijekova za dvije najsmrtonosnije bolesti - bolesti srca i dijabetes. Sva tri istraživanja – piše Washington Post – iznose pesimističnu sliku o tome koliko je Amerika učinila na smanjivanju razlika između crnaca i bijelaca na polju zdravstvene zaštite i to tijekom vremena kad je učinjen značajan napredak na smanjivanju razlika na polju obrazovanja i prihoda.

New York Times donosi tekst o dilemi koja muči mnoge Newyorčane s višim prihodom – poslati svoje dijete u privatnu ili javnu školu. To pitanje dovodi do grča kad ga postavite nekom političaru. U utorak je jedan od kandidata za demokratsku gradonačelničku nominaciju Gifford Miller, u debati s tri druga kandidata, nije znao kako da odgovori na ovo pitanje, pa je odabrao da ne odgovori uopće na što je u publici došlo do glasnog negodovanja. Nevoljkost gospodina Millera, koji je u ovom trenutku glasnogovornik Gradske vijećnice, pokazuje ogroman pritisak kojem su izloženi izabrani političari kad donose odluke o obrazovanju svoje djece. U spomenutom slučaju problem je još osjetljiviji - piše New York Times - jer Gifford Miller provodi svoju kampanju pod geslom da je on najsposobniji da sredi sustav javnih škola u gradu.

XS
SM
MD
LG