Linkovi

Hrvatska Vlada poništila odluku da se većinski paket dionica hotela Liburnia Riviera preda dvama holdinzima


Hrvatska Vlada je poništila svoju odluku o suglasnosti da se većinski paket dionica hotela Liburnia Riviera u Opatiji preda dvama holdinzima sa svrhom podmirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije. Ta je odluka prethodno kod mnogih izazvala burne reakcije. Među glasnim kritičarima bio je i hrvatski ekonomski think-tank Adriatic Institute for Public Policy, koji je prijenos dionica Liburnije opisao kao “kriminalnu radnju s naznakama korupcije”. Povodom jučerašnje odluke Vlade razgovaramo s osnivacima Instituta Natasom Srdoc i Joelom Anandom Samyjem.

Adriatic Institute for Public Policy, neovisna udruga koja prati process privatizacije u Hrvatskoj, pozdravio je najnoviju odluku hrvatske vlade.”Vrlo smo zadovoljni zbog najnovijeg razvoja dogadjaja i odluke vlade da poništi svoju raniju odluku, te da obustavi transakciju s SN Holdingom i DOM Holdingom. No, mi smo obazrivi glede izvršenja odluke, te ćemo prlo pažljivo pratiti njenu provedbu tijekom sljedećih nekoliko dana i tjedana” - kaže Joelo Anand Samy - suosnivač ekonomskog think-tanka Atlantic Institute for Public Policy.

Predsjednica Adriatic Institutea Nataša Srdoč istaknula je da bi Vlada, uz poništenje odluke o prijenosu dionica, trebala poduzeti još nekoliko koraka. "Nakon poništenja transfera dionica, vlada treba utvrditi legitimnost duga koji je stvoren tijekom procesa privatizacije tijekom devedesetih, kada je bilo dosta korupcije, zatim utvrditi osobnu odgovornost određenih pojedinaca koji su sudjelovali u bilo kojem nezakonitom ili korumpiranom postupku vezanom uz ovaj slučaj".

Na kraju, vlada bi trebala, rekla je naša sugovornica, privatizirati ne samo hotelski kompleks Liburnija, već i sva druga poduzeća koja su još uvijek u portfelju Fonda za privatizaciju, i to tako da se za njih mogu pod istim uvjetima natjecati domaći i strani ulagači i da kupac na kraju bude onaj koji ponudi najveću cijenu. "Slučaj Liburnija pokazao je da se od vlade još uvijek mogu očekivati netransparetnost. Ipak, vlada je popustila pod velikim pritiskom lokalne zajednice, ekonomskih čelnika i našeg Instituta. Vladine interese i državno vlasništvo trebaju zamijeniti interesi i vlasništvo građana – poreznih obveznika".

Vladini dužnosnici trebali bi biti svjesni da služe javnosti i interesima građana – poreznih obveznika – istice Nataša Srdoč. Vlada sada treba pristupiti preispitivanju upitne privatizacije iz devedesetih – kažu naši sugovornici.

XS
SM
MD
LG