Linkovi

Jesu li odvjetnici Pentagona blokirali kontakte svojih obavještajaca s FBI-jem 2000?


New York Times donosi izvješće o tome kako je jedna obavještajna ekipa američke vojske opetovano kontaktirala Savezni ured za istrage FBI 2000. godine kako bi upozorila na terorističku ćeliju sa sjedištem u Americi u kojoj su bili vođe napada od 11. rujna 2001. godine. To tvrdi potpukovnik Anthony Shaffer, obavještajni časnik s dugim stažom, koji je odlučio da riskira svoju karijeru i o toj informaciji progovori javno. Po njemu, vojni su odvjetnici poslije blokirali obavještajnu ekipu da podijeli svoje informacije s FBI-jem. U ljeto 2000. godine, citira potpukovnika Shaffera New York Times, ekipa je identificirala Mohameda Attu i trojicu drugih vođa terorističkih napada i pokušala je organizirati sastanak s agentima FBI-a u Washigntonu kako bi ih o tome obavijestila.

Međutim, pravnici su ih primorali da otkažu tri sastanka u posljednjem trenutku, što je ostavilo FBI bez informacija koje su mogle voditi prema Atti i drugim teroristima u vrijeme kad su se napadi od 11. rujna još nalazili u pripremnoj fazi. Potpukovnik Shaffer kaže da je poslije saznao kako su pravnici Zapovjedništva za posebne operacije Ministarstva obrane otkazali ove sastanke jer su se bojali da bi moglo doći do sporne situacije ako bi se uspostavilo da je njihova ekipa provodila operaciju kojom su prekršena prava civila koji borave u Sjedinjenim Državama legalno.

Christian Science Monitor piše o dražbama uživo u Sjedinjenim Državama koje su prošle godine dosegle razinu prodaje od čak 217 milijardi dolara. Tome zaslugu bostonski list ponajviše pripisuje online dražbovaonici eBay, iako ova kompanija ne prodaje robu na dražbama uživo. Bostonski list citira priopćenje Nacionalne udruge dražbovatelja u kojem se kaže da je "eBay privukao, odgojio i indoktrinirao jednu cijelu skupinu potrošača koji nisu sudjelovali na dražbama prije jer nisu znali kako".

A sad da pogledamo i brojke o tome što se najčešće prodaje na dražbama uživo u Sjedinjenim Državama. Od 217 spomenutih milijardi, 42 posto je ostvareno od prodaje automobila i poljoprivredne opreme, 28 posto otpada na poljoprivredne nekretnine i stoku. Samo šest posto otpada na umjetnička djela, antikvitete i kolektorske predmete, međutim, to je segment dražbi koji je najintrigantniji. Dražbe uživo – zaključuje Christian Science Monitor - mogu ponuditi svojim kupcima ono što online konkurencija predvođena eBayom ne može – priliku potencijalnom kupcu da željeni predmet dotakne ili primi u ruku.

XS
SM
MD
LG