Linkovi

Japan se ispričao za štete i bol koju je nanio drugim zemljama tijekom Drugog svjetskog rata


Japanski premijer obilježio je 60. obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata priopćenjem – odobrenim od kabineta – u kojem je bila i isprika za štete i bol koje je Japan nanio drugim zemljama. No, u govoru na komemorativnoj svečanosti, koji je prenosila japanska televizija, njegove su riječi bile blaže u prisutnosti japanskog cara.

Točno u minutu na 60. obljetnicu od trenutka kada je njegov otac objavio predaju Japana, car Akihito je pognuo glavu u minuti tihe molitve na komemorativnoj svečanosti. Nakon toga je pročitao kraću izjavu.

Car Akihito je rekao da se, gledajući unatrag u povijest, 'čvrsto nada da strahote rata neće nikada više biti ponovljene'. Komemoracijom je odana počast za 2 milijuna i 300 tisuća japanskih vojnika i civilnog vojnog osoblja, kao i 800 tisuća japanskih civila koji su poginuli tijekom rata na Pacifiku. Svečanosti je prisustvovalo više od 7 tisuća ljudi, u dobi od 6 do 95 godina. Premijer Juničiro Koizumi izjavio je da životi izgubljeni u ratu, kao ni uništenje, nikada ne smiju biti zaboravljeni i trebaju služiti kao lekcija o miru.

Premijer Koizumi je rekao da je Japan izazvao ogromne štete i velike patnje u mnogim zemljama, posebice u susjednim azijskim zemljama. No, on nije ponovio jače riječi žaljenja iz svog službenog priopćenja, u kojemu je izrazio 'isprike iz dubine srca' za prouzročena stradanja. Njegove su riječi gotovo jednake isprici koju je povodom 50. obljetnice kraja rata izrekao tadašnji premijer Tomiiči Murajama. Tu su izjavu mnoge azijske zemlje kritizirale kao nedovoljno pokajničku.

Ove godine, premijer Koizumi, međutim, nije sudjelovao u tradicionalnom hodočašću u kontroverzni hram Jasukuni, koji azijske zemlje doživljavaju kao simbol japanskog imperijalizma, tvrdeći da on glorificira brutalnu kolonizaciju regije i rat. Današnja obljetnica dolazi u vrijeme napetih odnosa između Japana i njegovih negdašnjih kolonija, uključujući Kinu i dvije Koreje. Ove zemlje smatraju da Japan skreće politički udesno zbog uvođenja nacionalističkih školskih udžbenika u kojima se prešućuju ratni zločini Japana.

XS
SM
MD
LG